Οι αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώση στις κρατήσεις τις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων ForwardKeys, οι κρατήσεις διεθνών πτήσεων μειώθηκαν κατά 20% τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό, μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από την περίοδο τριών εβδομάδων πριν από την επίθεση.

Τις ημέρες μετά την επίθεση, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν ή μείωσαν τις πτήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ben-Gurion του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών από και προς άλλες χώρες και περιοχές επηρεάστηκε επίσης, αισθητά.

Την περίοδο των τριών εβδομάδων πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η έκδοση εισιτηρίων από τη Μέση Ανατολή ήταν μόλις 3% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, γεγονός που αποδεικνύει τη σταθερή ανάκαμψη του κλάδου από την πανδημία Covid-19. Αντίθετα, την περίοδο των τριών εβδομάδων μετά τις 7 Οκτωβρίου, η έκδοση εισιτηρίων από τη Μέση Ανατολή ήταν 12% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019, σημειώνοντας διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά στις διεθνείς αναχωρήσεις αφορούσε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων από την Αμερική, η οποία στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 6% από τα επίπεδα του 2019 τις τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση. Ωστόσο, μειώθηκε στο 4% από αυτά τα επίπεδα, τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν της επίθεσης, συνολική δηλαδή, πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή σημείωσαν πτώση της τάξεως του 26% τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη μεγαλύτερη πτώση ανά χώρα να σημειώνεται στο Ισραήλ, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Η ForwardKeys αντλεί τα δεδομένα της από τη βιομηχανική βάση δεδομένων εισιτηρίων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, η οποία περιλαμβάνει μεγάλους διεθνείς αερομεταφορείς, αλλά όχι αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet ή η Ryanair.

Η United Airlines στα μέσα Οκτωβρίου δήλωσε ότι τα ακριβότερα καύσιμα και η διακοπή των πτήσεων της στο Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς θα μειώσει τα κέρδη της τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

«Όσο είναι ασφαλές, θα συνεχίσουμε να πετάμε»

Η εθνική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Etihad Airways με έδρα το Άμπου Ντάμπι, συνεχίζει τις πτήσεις προς το Ισραήλ. «Έχει αντίκτυπο», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Etihad, Αντονοάλντο Νεβς, για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. «Συνεχίζουμε να πετάμε. Παρακολουθώ κάθε μέρα τις εξελίξεις, κάθε μέρα. Και ελπίζουμε απλά να τελειώσει σύντομα. Για χάρη όλων των εμπλεκομένων σε αυτή τη σύγκρουση».

«Έχουμε την υποχρέωσή μας ως μεταφορική εταιρεία, να είμαστε εκεί όταν βγάζουμε χρήματα και όταν βγάζουμε λιγότερα χρήματα. Αυτή είναι λοιπόν η προσέγγιση που ακολουθούμε, εφόσον είναι ασφαλές, θα συνεχίσουμε να πετάμε», προσθέτει.

Οι κρατήσεις της Emirates «παραμένουν ισχυρές»

Η ναυαρχίδα Emirates Airlines του Ντουμπάι, ήταν αισιόδοξη για τη μελλοντική ζήτηση. «Όσον αφορά την επιχείρηση – κοιτάξτε, βρισκόμαστε σε ένα μέρος του κόσμου που έχει δει τα τελευταία 35 χρόνια πολλά γεωπολιτικά ζητήματα», δήλωσε στο CNBC ο Τιμ Κλαρκ, πρόεδρος της Emirates Airline.

«Δεν παραμένουμε ανεπηρέαστοι, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο ζήτημα για τη Μέση Ανατολή. Όμως, όσον αφορά τις κρατήσεις μας, παραμένουν ισχυρές», καταλήγει.