Τους λόγους που προκάλεσαν την εκτόξευση των τιμών στις πτήσεις ανά την Ευρώπη διερευνά η Κομισιόν, καθώς το καλοκαίρι τα εισιτήρια έφτασαν να κοστίζουν έως και 30% περισσότερο έναντι του 2019.

Όπως δήλωσε στους Financial Times η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν ενδελεχώς τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά και γιατί.

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες για τις αυξήσεις των τιμών, καθώς και για τα πιθανά εμπόδια που θέτουν στη συνδεσιμότητα των χωρών της ΕΕ.

Η Κομισιόν δεν έχει κάποια αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια και τις τιμές τους, ωστόσο η παρέμβαση της Adina Vălean ασκεί πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες για τις αυξήσεις -πολλές από τις οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τουριστικής ζήτησης και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως την Κομισιόν είναι το γεγονός ότι τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια μπορεί να αποκόψουν τους δυσπρόσιτους προορισμούς, όπως νησιά και απομονωμένες περιοχές, που βασίζονται στις πτήσεις για να συνδεθούν με την υπόλοιπη ΕΕ.

«Ως ρυθμιστική Αρχή δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε θέματα όπως οι τιμές», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό ή επιθυμητό. Από την άλλη, αυτό για το οποίο ανησυχώ ως επίτροπος είναι ότι οι τιμές μπορεί να μετατραπούν σε εμπόδιο για τη συνδεσιμότητα», είπε η Vălean στους FT.

Εξάλλου, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, όπως η IAG (μητρική της British Airways), η Air-France-KLM και η Lufthansa, το καλοκαίρι κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ, ενώ με την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης οι προβλέψεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία της αεροπλοΐας για φέτος κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας.

Διαβάστε ακόμη

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Βitcoin: Ζει (ξανά) ημέρες… δόξας – Ράλι 120% μέσα στο 2023

Μετεγγραφές 2023: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τους φοιτητές – Η διαδικασία για τις ενστάσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ