Έναν τουριστικό φόρο ύψους πέντε ευρώ, που θα επιβαρύνει τους ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη για μόνο μία ημέρα, ενέκρινε την Τρίτη 12/9 το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας. Ο νέος φόρος θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για 30 ημέρες τα Σαββατοκύριακα της άνοιξης και του καλοκαιριού 2024, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τον τουριστικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι τουρίστες άνω των 14 ετών, που δεν θα πραγματοποιούν διανυκτέρευση στην πόλη, σύμφωνα με το CNBC. Όσοι διανυκτερεύσουν εξαιρούνται, αν και υπόκεινται σε ξεχωριστό τουριστικό φόρο που εφαρμόστηκε το 2011. Ο φόρος αυτός ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο, τον τύπο του καταλύματος και την τοποθεσία και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση, για τις πρώτες πέντε διανυκτερεύσεις.

Γιατί η Βενετία επιβάλλει φόρο στους ημερήσιους επισκέπτες;

Ο νέος φόρος είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υπερτουρισμού, ανέφερε ο Luigi Brugnaro, δήμαρχος της Βενετίας, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter).

«Θα πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα με μεγάλη ταπεινότητα και θα προσπαθήσουμε να μην βλάψουμε κανέναν», είπε.

Ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ντόπιων, οι οποίοι είναι μόλις 5.000, όταν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Βενετία το 2019 ήταν περίπου 5,5 εκατομμύρια. Πολλοί από τους αυτούς αποβιβάζονται κατά χιλιάδες από τα κρουαζιερόπλοια για να φωτογραφίσουν τα διάσημα κανάλια και τις πλατείες της Βενετίας.

Οι… φευγάτοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρεις στους τέσσερις επισκέπτες της Βενετίας, ωστόσο συνεισφέρουν λιγότερο από 20% στην τουριστική οικονομία της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews με έδρα το Βέλγιο.

Θα έχει αποτέλεσμα ο φόρος;

Σύμφωνα με έρευνες, οι φόροι και τα πρόστιμα από μόνα τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, δήλωσε η Τατιάνα Τσουκάνοβα, επιστημονική συνεργάτης του EHL Hospitality Business School στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Η πόλη της Βενετίας επιβάλλει σήμερα πρόστιμα στους επισκέπτες που τρώνε ή πίνουν στο έδαφος, κάθονται σε μνημεία και γέφυρες ή κολυμπούν στα κανάλια της, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πόλης.

Η Τσουκάνοβα έφερε ως παράδειγμα το Μπουτάν, το οποίο άνοιξε ξανά για τους τουρίστες το 2022, με ένα ημερήσιο τουριστικό φόρο ύψους 200 δολαρίων, που είχε ως στόχο την προσέλκυση λίγων ταξιδιωτών αλλά με μεγάλο πορτοφόλι. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η χώρα μείωσε στο μισό τον φόρο, για να πετύχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς σφίγγει ο κλοιός για τη φοροδιαφυγή

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια μέχρι τα μεσάνυχτα

Σκάνδαλο Folli Follie: Για τρίτη φορά αρχίζει η δίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ