Μπροστά σε ένα σταυροδρόμι βρίσκεται η κινεζική οικονομία και θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της διατήρησης των παλιών πολιτικών ή τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» την ανάπτυξη της. Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά την ομιλία της στο China Development Forum (CDF), ήτοι το επονομαζόμενο κινεζικό Νταβός.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που συμμετέχουν στο διμερές φόρουμ, που συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής ελίτ, περίπου 100 CEOs κορυφαίων πολυεθνικών αλλά και θεσμικούς παράγοντες μεγάλων οργανισμών που προσβλέπουν στη διατήρηση των σχέσεων τους με μια από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Η κυρία Γκεοργκίεβα, στην ομιλία της, αναφέρθηκε καταρχάς στην παγκόσμια οικονομία και την εντυπωσιακή αντοχή που επέδειξε απέναντι στα σοκ των τελευταίων ετών, όμως προειδοποίησε ότι επίκειται ένα διάστημα αδύναμης ανάπτυξης, χαμηλής παραγωγικότητας και υψηλών χρεών που μπορεί να ανακόψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Υπό την έννοια αυτή, όπως εξήγησε, η φετινή πρόκληση για τις περισσότερες κυβερνήσεις θα είναι να προσπαθήσουν να μειώσουν τα ελλείμματα και να ανατροφοδοτήσουν τα ταμεία τους, κρατώντας ωστόσο τις χρηματοδοτήσεις προς τους ζωτικούς τομείς της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης για την αναμόρφωση των οικονομιών τους και την εκ νέου ώθηση της ανάπτυξης.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ίδια την Κίνα, η ανάπτυξη της οποίας κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους φρενήρεις ρυθμούς προ της πανδημίας, πιέζοντας και την κυβέρνηση στην αναζήτηση λύσεων για την ενίσχυση της.

Κατά την επικεφαλής του ΔΝΤ, το κλειδί βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε «μια νέα εποχή ανάπτυξης υψηλής ποιότητας», χρησιμοποιώντας έτσι τον όρο που έχει πρώτος υιοθετήσει ο πρόεδρο Σι Τζινμπίνγκ θέλοντας να παροτρύνει τις εγχώριες βιομηχανίες να εστιάσουν στην αναβάθμιση τους στη χρήση πιο εξειδικευμένης, υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει στα προϊόντα τους επιπρόσθετη αξία.

Αν και για να γίνει αυτό, όπως εξήγησε η κυρία Γκεοργκίεβα, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό στην καλύτερη και τακτική εκπαίδευση τους, προσφέροντας τους υψηλότερα εφόδια αλλά και καλύτερης ποιότητας εργασιακό περιβάλλον και υγειονομική κάλυψη, που θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγικότητα και εισοδήματα.

Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε πεπεισμένη πως το Πεκίνο ετοιμάζει αλλαγές στη νομοθεσία που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ξένων επενδύσεων και θα δώσουν κατ’ επέκταση ώθηση και στην εγχώρια κατανάλωση.

Πραγματικά μόλις προ ημερών η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο 24 σημείων για την τόνωση των ξένων επενδύσεων, δεδομένου πως την περσινή χρονιά οι ξένες άμεσες επενδύσεις έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και τρία χρόνια, μόλις στα 1,1 τρισ. γουάν (153 δισ. δολάρια).

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που μετέφερε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ, ο οποίος «άνοιξε» προσωπικά τις εργασίες του φόρουμ. «Θα επικεντρωθούμε στη διεύρυνσης της εγχώριας ζήτησης και θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιομηχανικού συστήματος» υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.

Ενδεικτικό δε, της σημασίας που δίνει πλέον το Πεκίνο στη βελτίωση των σχέσεων της με τους ξένους επενδυτές είναι η πληροφορία που πρώτη μετέδωσε η WSJ, σύμφωνα με την οποία την ερχόμενη Τετάρτη ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ θα διοργανώσει συνάντηση κορυφής με Αμερικανούς CEOs που βρίσκονται στο Πεκίνο για το φόρουμ.

Η φετινή παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με τουλάχιστον 34 κορυφαία ονόματα. Ανάμεσα τους, ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone, ο Ντάρεν Γουντς της ExxonMobil, ο Κριστιάνο Αμόν της Qualcomm, ο Άμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates και ο Λάξμαν Ναρασιμάν της Starbucks Corp.

Διαβάστε ακόμη 

Ναυτιλία: «Χρυσές εποχές» για τα δεξαμενόπλοια – Η εικόνα για τα φορτηγά πλοία

Νέος κύκλος επενδύσεων των Ισραηλινών στην Αθήνα (pics)

Lifting σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα πρώτα υπερσύγχρονα λεωφορεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ