Διεθνή

«Γκρεμίστηκε» η κινεζική αγορά αυτοκινήτου: 92% κάτω οι πωλήσεις

  • newsroom


Ο κορωνοϊός ουσιαστικά διέλυσε τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο μέσα στις πρώτες 16 μέρες του Φεβρουαρίου

Εξαϋλώθηκε η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας τις πρώτες 16 μέρες του Φεβρουαρίου καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 92% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας (CPCA), καθώς ο κορωνοϊός έπληξε βαρύτατα την εν λόγω βιομηχανία σε όλη τη χώρα.

Από την 1η μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 4.909, από 59.930 την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτά είναι και τα πρώτα συγκεντρωτικά νούμερα που καταδεικνύουν πόσο σοβαρά έχει πλήξει η επιδημία τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη.

«Πολύ λίγες αντιπροσωπείες άνοιξαν τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου και είχαν τρομερά μικρή κίνηση», αναφέρει η Ενωση.

Στην ηπειρωτική Κίνα ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη 889 νέα κρούσματα του ιού. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 118 στους 2.236, κυρίως στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο ιός και που παραμένει σε καραντίνα.

Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να δει πτώση στις πωλήσεις άνω του 10% κατά το α’ εξάμηνο του έτους εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορωνοϊού και γύρω στο 5% για το σύνολο του έτους, με την προϋπόθεση ο ιός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πριν τον Απρίλιο, αναφέρει η Κινεζική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM).

Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά, όπου την περσινή χρονιά πουλήθηκαν πάνω από 25 εκατ. οχήματα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει περισσότερα μέτρα για να ενισχύσει την αγορά αυτοκινήτων από τους καταναλωτές.