Το μηχανοκίνητο σκάφος μήκους 50 μέτρων, που θεωρείται μέτριου μεγέθους για τα πρότυπα των ολιγαρχών, είναι καλυμμένο με σκαλωσιές και βρίσκεται κάτω από ένα υπόστεγο στην αποβάθρα. Το συγκεκριμένα, είναι ένα τα πολλά σκάφη που επανατοποθετούνται στο ολλανδικό λιμάνι Βλισίνγκεν.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Aquamarine είναι ότι, μέχρι την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ανήκε στον πιο γνωστό επιχειρηματία της Ρωσίας, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως αποκάλυψε έρευνα της Guardian. Στις 24 Φεβρουαρίου, η ιδιοκτησία του γιοτ πέρασε από μια εταιρεία που προηγουμένως ελεγχόταν από τον Αμπράμοβιτς σε έναν στενό του συνεργάτη, τον Ρώσο επιχειρηματία Ντέιβιντ Νταβίντοβιτς.

Το Aquamarine είναι το πέμπτο γιοτ που συνδέεται με το όνομα του Αμπράμοβιτς, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο στόλος του περιλαμβάνει δύο megayacht αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τουρκία αφού ο Αμπράμοβιτς μπήκε στη μαύρη λίστα, και δύο μικρότερα σκάφη που είναι αγκυροβολημένα επί του παρόντος στην Καραϊβική.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαι ο ιδιοκτήτης της MHC Jersey Ltd και του γιοτ Aquamarine», είπε ο Νταβίντοβιτς σε γραπτή του δήλωση.

Ο Νταβίντοβιτς είπε επίσης ότι ήταν ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της εισηγμένης στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους Norma Investments, ενός επενδυτικού οχήματος που αναφέρεται ως ο μοναδικός μέτοχος της ιδιοκτήτριας της Aquamarine, MHC Jersey Ltd, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία του Jersey.

Το Aquamarine είναι για επισκευές στην Damen Shiprepair, μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή και επισκευή πολυτελών γιοτ. Πηγή στο ναυπηγείο που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη είπε ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι ήταν το γιοτ του Αμπράμοβιτς.

Το Aquamarine κατασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία Heesen, η οποία το παρέδωσε το 2021. Την εποχή της κατασκευής του, το πολυτελές περιοδικό Robb Report το είχε αποτιμήσει στα 40,3 εκατομμύρια δολάρια (33,8 εκατομμύρια λίρες).

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Αναβάθμισε σε «ΒΒΒ» την κυπριακή οικονομία – Σταθερό το outlook

Χρηματιστήριο: Το «αθόρυβο» comeback – Ποιες μετοχές έχουν ήδη επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα

Οι 19 Greek billionaires που κατέχουν πλούτο 54 δισ. δολαρίων (pics)