Ο σουηδικός κολοσσός ένδυσης H&M ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει σταδιακά τις δραστηριότητές του στη Μιανμάρ, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από μη κυβερνητική οργάνωση που καταγγέλλει παραβιάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων σε βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας της ασιατικής χώρας.

«Έπειτα από ώριμη σκέψη, λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε σταδιακά τις δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ», δήλωσε η εταιρία H&M σε ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021 και την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας από τον στρατό, πολλές ξένες εταιρείες επέλεξαν να φύγουν από τη Βιρμανία, υπό την πίεση των ΜΚΟ που τις ωθούν να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Παρακολουθήσαμε από πολύ κοντά την εξέλιξη της κατάστασης στη Μιανμάρ και διαπιστώνουμε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να διεξάγουμε τις επιχειρήσεις μας σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαιτήσεις μας», διευκρίνισε ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος παγκοσμίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Έκθεση που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα από τη ΜΚΟ Business & Human Rights Resource Centre, αποκάλυψε 156 παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζομένων μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2023. Την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, 56 περιπτώσεις είχαν ταυτοποιηθεί.

«Με άλλα λόγια, η κατάσταση των εργαζομένων στην ένδυση επιδεινώνεται, και γρήγορα», σημειώνει η έκθεση. Σε ένα σύνολο 212 περιπτώσεων κατάχρησης που εντόπισε η ΜΚΟ από τον Φεβρουάριο του 2021, 20 περιπτώσεις συνδέονται με προμηθευτές του H&M.

Σύμφωνα με την πολυεθνική, ο όμιλος δεν διαθέτει στη Μιανμάρ κανένα εργοστάσιο παραγωγής ειδών κλωστοϋφαντουργίας, αλλά εφοδιάζεται από 26 προμηθευτές, που συνεργάζονται με συνολικά 39 εργοστάσια.

Από την Αϊτή έως τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, που εργάζονται σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, ζητούν τακτικά αυξήσεις μισθών, κυρίως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ορισμένες από τις οποίες έχουν κατασταλεί βίαια.

Διαβάστε ακόμη

Χάρης Βαφειάς: Καθαρά κέρδη ρεκόρ για τη StealthGas

Ίντερ Μαϊάμι: Εως και $10.000 κοστίζουν τα εισιτήρια για τον αγώνα στη Ν. Υόρκη λόγω Μέσι (tweet)

Handelsblatt: Ο πληθωρισμός πλήττει τον τουρισμό στην Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ