Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει καταφέρει να κερδίσει πόντους έναντι άλλων ηλιόλουστων προορισμών, προσφέροντας φτηνά πακέτα διακοπών. Όμως ο υψηλός πληθωρισμός αλλάζει τα δεδομένα.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γράφει: «Η υποτίμηση του νομίσματος, που σήμερα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 50%, έχει αφήσει εδώ και καιρό το σημάδι της στην τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων STR Global, η ημερήσια τιμή των ξενοδοχειακών δωματίων στην Αττάλεια αυξήθηκε κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 110 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην οικονομική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης η μέση τιμή φτάνει μάλιστα στα 138 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ελάχιστα υψηλότερος, περίπου στα 140 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι πρόσφατη -και έχει εκπλήξει πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες διαφήμιζαν φτηνές προσφορές για διακοπές στην Τουρκία –με διαμονή φθηνότερη απ’ ό,τι στη Γερμανία, όπου το κόστος θέρμανσης ανέβαινε συνεχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Όμως πλέον οι τιμές αυξάνονται διαρκώς λόγω του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην γερμανική εφημερίδα ο Χαμίτ Κουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων (Türsab), από αυτό προκύπτουν και σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW