Διεθνή

Η Αμερική ψηφίζει: Φαβορί ο Μπάιντεν – Πώς μπορεί να κάνει ο Τραμπ την ανατροπή

  • newsroom


H σημερινή αναμέτρηση, μία από τις κρισιμότερες που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ, θα είναι μια αναμέτρηση για γερά νεύρα εάν το τελικό αποτέλεσμα κριθεί από οριακές διαφορές ψήφων σε έναν περιορισμένο αριθμό πολιτειών, όπως ακριβώς συνέβη το 2016

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν και ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία. Τραμπ ή Μπάιντεν; Ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου; Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές.  Όχι μόνο γιατί διεξάγονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες με την Αμερική να μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά γιατί η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα θα παίξει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στην κάλπη. Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος έχει πείσει ότι είναι πιο ικανός να διαχειριστεί το «χάος» της μετά Covid εποχής και ποιος μπορεί να περιορίσει την ζημιά.

H σημερινή αναμέτρηση, μία από τις κρισιμότερες που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ, θα είναι μια αναμέτρηση για γερά νεύρα εάν το τελικό αποτέλεσμα κριθεί από οριακές διαφορές ψήφων σε έναν περιορισμένο αριθμό πολιτειών, όπως ακριβώς συνέβη το 2016. Οι εκλογές δεν αποκλείεται να έχουν και εκπλήξεις καθώς είναι πιθανό ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό να μην είναι ο τελικός νικητής.

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί ένα σταθερό και σημαντικό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που αθροίζει το Fivethirtyeight, ο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνει 52%, έναντι 43,4% του Τραμπ. Σύμφωνα με το Realclearpolitics, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα με 51,1% έναντι 43,9% του Τραμπ. Ολοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αμφίρροπες πολιτείες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα στις πιο αμφίρροπες πολιτείες: Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Β. Καρολίνα, Μίσιγκαν και Αριζόνα.  Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν κλειδί τη νίκη στην Πενσυλβανία, η οποία –αξίζει να σημειωθεί- θα αργήσει να μεταδώσει αποτελέσματα, διατηρώντας την αγωνία στα ύψη.

Η εκλογική διαδικασία είναι εν εξελίξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη έχουν ψηφίσει περί τα 96 εκατομμύρια.

Ο δρόμος για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τη CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, θεωρείται πιο εύκολο να εξασφαλίσει τις πολυπόθητες 270 έδρες που απαιτούνται από το σώμα των εκλεκτόρων για να μπει στον Λευκό Οίκο και έχει διάφορους τρόπους να το πετύχει. Θεωρείται πως έχει ήδη εξασφαλισμένες 203 ψήφους εκλεκτόρων. Σε αυτές μπορεί να προστεθούν άλλες 6 της Νεβάδα και 9 του Κολοράντο, περιοχές στις οποίες τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν σημαντική απόκλιση από τον συντηρητισμό του Τραμπ. Έτσι, συγκεντρώνονται 218 ψήφοι.

Στις παραδοσιακά Δημοκρατικές μεσοδυτικές πολιτείες της Μινεσότα (10 ψήφοι), του Μίσιγκαν (16) και του Ουισκόνσιν (10) είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι μπορεί να έχει πιθανότητα νίκης ο Τραμπ. Ο αριθμός των ψήφων ανεβαίνει έτσι σε 254.

Κρίσιμη είναι η  Πενσιλβάνια με τις 20 εκλεκτορικές ψήφους. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει στην πολιτεία αυτή -που είναι και γενέτειρά του- τότε ο αριθμός των ψήφων ανεβαίνει σε 274, που σημαίνει πως θα είναι αυτός ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.  Σε αυτό το σενάριο, θα έχει τη δυνατότητα να χάσει  τη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Τέξας, την Αριζόνα, την Άιοβα και το Οχάϊο, αλλά και πάλι να κερδίσει τον Λευκό οίκο.

Πώς μπορεί να πιάσει τους 270 εκλέκτορες ο Τραμπ;

Το CNN υποστηρίζει ότι ο  Τραμπ έχει έναν μόνον τρόπο για να φτάσει στη νίκη. Ο νυν πρόεδρος δεν θεωρείται το φαβορί για τη νίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Ένας σχετικά πιθανός τρόπος για να εξασφαλίσει τις 270 ψήφους και μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, είναι ο εξής: Αν θεωρηθεί πως ο Τραμπ έχει εξασφαλισμένες 125 ψήφους εκλεκτόρων που είναι σταθερά στο δικό του «στρατόπεδο» και στη συνέχεια κερδίσει στις αμφίρροπες εκείνες πολιτείες που παραδοσιακά ευνοούν τους Ρεπουμπλικάνους σε προεδρικό επίπεδο, δηλαδή το Τέξας (38 ψήφοι εκλεκτόρων), την Τζόρτζια (16), το Οχάιο (18) και την Αριζόνα (11), τότε θα συγκεντρώσει 208 ψήφους. Σχεδόν κανένας Ρεπουμπλικάνος εδώ και έναν αιώνα περίπου δεν έχει κερδίσει τον Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει στην πολιτεία της Φλόριδα, και τις 29 ψήφους εκλεκτόρων της, κάτι που θα ανέβαζε τις ψήφους του Τραμπ σε 237.

Aν και  οι δημοσκοπήσεις στην Άιοβα (6 ψήφοι) και στη Βόρεια Καρολίνα (15 ψήφοι) δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ο  Τραμπ είχε κερδίσει και στις δυο πολιτείες στις εκλογές του 2016. Αν λοιπόν επαναληφθεί μια νίκη του Τραμπ εκεί, τότε θα συγκεντρώσει 258 εκλέκτορες.

Και μένει η Πενσυλβάνια, που ήταν η πολιτεία που έδωσε την νίκη στον Τραμπ το 2016. Αν διαψευσθούν οι δημοσκοπήσεις -που δίνουν ένα μικρό μονοψήφιο προβάδισμα στον κ. Μπάιντεν- τότε ο κ. Τραμπ με τις 20 ψήφους θα καταφέρει να συγκεντρώσει 278 ψήφους εκλεκτόρων και να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.