Το ρωσικό ρούβλι ενδέχεται να αποτελέσει καταφύγιο για τους επενδυτές σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να επανεκλέγει πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς τη Δευτέρα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών.

Ο Mariusz Banasiak, επικεφαλής του τομέα τοπικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και νομισμάτων στη PGIM, η οποία επιβλέπει συναλλαγές ύψους περίπου 920 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το ρούβλι ως αντιστάθμισμα, επειδή η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία.

Η αγορά του ρωσικού νομίσματος αποτελεί την «καλύτερη επιλογή για την αναλογία κινδύνου/ανταμοιβής» εάν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω και ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα.

Η πτώση των τιμών του αργού συμπαρέσυρε και το ρούβλι, το οποίο έφτασε το όριο των 80 ρουβλίων ανά δολάριο. Ωστόσο, η πολιτική που αναμένεται να ασκήσει ο Μπάιντεν απέναντι στη Ρωσία, εφόσον εκλεγεί, συνέβαλλε με τη σειρά της στη μεγάλη πτώση του ρωσικού νομίσματος.

Το ρούβλι είναι τουλάχιστον 10% υποτιμημένο, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Amundi Asset Management, Yerlan Syzdykov, κατά τη διάρκεια επενδυτικού φόρουμ στη Μόσχα.

Το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε έως 1,8% στα 80,9525 ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό τετραετίας που σημείωσε τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 6,25% και βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα.

Αν και οι εικασίες για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων έχουν επιστρέψει, η οικονομία της Ρωσίας παραμένει σχετικά ισχυρή, με τη χώρα να διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές. Παρά την πτώση του νομίσματος φέτος, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερα από 3 τρισ. ρούβλια (37 δισ. δολάρια) εγχώριων κρατικών ομολόγων.