Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Το σενάριο-εφιάλτης για τις αγορές και το «σύνδρομο της Φλόριντα»

  • Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου


Ποια είναι τα σενάρια για την έκβαση των εκλογών και πως μπορεί να λειτουργήσει ο απρόβλεπτος παράγοντας Τραμπ - Η σημασία της Φλόριντα

Λίγες ώρες πριν τις αμερικανικές εκλογές η αγωνία κορυφώνεται, πλέον όχι μόνο για το ποιος θα είναι ο νικητής αλλά και για το κατά πόσον θα υπάρξει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις αγορές θα είναι η αμφισβήτηση του όποιου αποτελέσματος, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνο θα προκαλέσει πρωτοφανή αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αλλά απειλεί να προκαλέσει μεγάλη ένταση στη χώρα, ακόμα και βίαιες συγκρούσεις.

Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις αγορές, με διάρκεια που δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Η ισχυρότερη πιθανότητα για αμφισβήτηση προέρχεται από τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα εάν χάσει. Αντιθέτως, έχει συντηρήσει το ενδεχόμενο, όπως με το tweet που ανάρτησε προ ημερών ότι: «Αυτές θα είναι οι πιο διεφθαρμένες εκλογές στην ιστορία της Αμερικής» αλλά και τις μόλις σημερινές δηλώσεις του ότι θα αμφισβητήσει την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που θα φτάσουν με καθυστέρηση.

Όμως και σε περίπτωση που τελικά τα προγνωστικά ανατραπούν και κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ, δεν αποκλείεται αμφισβήτηση, από το ριζοσπαστικό τμήμα των αντι-Τραμπ ψηφοφόρων, όπως για παράδειγμα το κίνημα «Black Lives Matter».

Η ιδιομορφία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος σημαίνει ότι σε περίπτωση μικρής διαφοράς η κατάσταση ίσως αργήσει να ξεκαθαρίσει. Στις εκλογές του 2000 χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες για να αποσαφηνιστεί η νίκη του Τζορτζ Μπους επί του Αλ Γκορ.

Στις εκλογές αυτές τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, διότι λόγω Covid-19, πολλοί ψηφοφόροι έχουν χρησιμοποιήσει την επιστολική ψήφο, κυρίως Δημοκρατικοί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα ψηφίσουν κυρίως στα εκλογικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ των εκλογών μπορεί τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα να δίνουν πρωτοπορία Τραμπ, αλλά να ανατραπούν αργότερα με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου. Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να επικαλεστεί νίκη από νωρίς αμφισβητώντας τα αποτελέσματα στη συνέχεια. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν αμφισβητήσεις για εβδομάδες, ενώ ίσως κληθεί να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πλέον ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πολιτεία της Φλόριντα, καθώς εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα εκεί μπορεί να προσδιορίσει τις εξελίξεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εάν κερδίσει τη Φλόριντα με διαφορά ο Μπάιντεν, θεωρείται ότι το αποτέλεσμα θα είναι τόσο ξεκάθαρο που το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν θα επιτρέψει στον Τραμπ να παίξει το χαρτί της αμφισβήτησης, ακόμα κι αν ο ίδιος το επιδιώξει.

Αντίθετα, εάν κερδίσει την πολιτεία ο Τραμπ, τότε έχει πιθανότητες και ένα γερό χαρτί για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Η Φλόριντα έχει «βγάλει»ι τον νικητή των εκλογών σε όλες τις εκλογές από το 1964, εκτός από μια φορά. Ποτέ Ρεπουμπλικάνος δεν κατάφερε να κερδίσει την προεδρία χωρίς την συγκεκριμένη πολιτεία.