search icon

Διεθνή

Η «εξωφρενική» πρόβλεψη για καθολικό βασικό εισόδημα και η φυγή από τις πόλεις

Η τάση για την καθιέρωση ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος που διαμορφώνεται εν μέσω πανδημίας επηρεάζει τον τύπο της οικονομικής ανάκαμψης και συνταράσσει τα θεμέλια της αγοράς ακινήτων

epa08846021 Pedestrians wearing protective masks walk a Shibuya crossway in Tokyo, Japan, 27 November 2020, after Tokyo marked 570 new COVID-19 infections, its highest record per day. The number exceeded 539 marked on 21 November. In Japan, 2,504 new cases of the COVID-19 coronavirus infection have been confirmed on 27 November 2020. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Με μία νέα έκθεση, η Saxo Bank έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο που διαμορφώνονται τα εισοδήματά μας και τις αλλαγές που μπορεί να πυροδοτήσει η πανδημία στον τρόπο ζωής μας και στην επιλογή του τόπου κατοικίας.

Σε μια έκθεση με τίτλο «εξωφρενικές προβλέψεις», η δανική τράπεζα Saxo Bank παρουσίασε την Τρίτη 10 «εξωφρενικές προβλέψεις» για το 2021, αν και τόνισε ότι αυτές δεν αντιπροσωπεύουν τις «επίσημες» απόψεις της.

Μεταξύ των προβλέψεων, η τράπεζα ανέφερε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις απώλειες σε μισθούς λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να γίνουν μόνιμα, προκαλώντας «σεισμό» στα θεμέλια της αγοράς real estate.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει την εν λόγω σεισμική δόνηση; Η τράπεζα απαντά: η καθιέρωση ενός παγκόσμιου εισοδήματος για όλους (Universal basic income ή UBI).

Όπως αναφέρει το CNBC, τo Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα θα μπορούσε να καταστεί μία μόνιμη πραγματικότητα κατά το επόμενο έτος, πυροδοτώντας μία «σεισμική εξισορρόπηση» της κοινωνίας καθώς οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν τη ζωή στη μεγάλη πόλη.

«Με τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού να επικρέμεται πάνω από τις σύγχρονες κοινωνικές δομές, τα μέτρα για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας φαίνεται να αποτελούν το πρώτο βήμα προς μία νέα εισοδηματική πραγματικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κέι Βαν Πέτερσεν, στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαν Πέτερσεν, «το Καθολικό Βασικό Εισόδημα οδηγεί σε μια δομική αναδιάταξη των κοινωνικών σταθερών αλλά και της γεωγραφικής κατανομής της εργασίας».

Ανέφερε μάλιστα ότι η πανδημία «επιτάχυνε απλώς την ανάκαμψη τύπου «Κ» που οδηγούσε στην ανισότητα και στη διάβρωση του κοινωνικού ιστού ακόμη και πριν αυτή ξεσπάσει σε μαζική κλίμακα».

Με λίγα λόγια, η ανάκαμψη τύπου «Κ» σημαίνει ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι η ίδια για όλες τις οικονομίες, για όλους τους κλάδους και  για όλες τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, κάποιοι ωφελούνται τα μέγιστα από την ισχυρή ανάκαμψη, ενώ κάποιοι άλλοι μένουν πίσω.

Ο αναλυτής της Saxo Bank ανέφερε επίσης ότι η νεότερη γενιά είχε συνειδητοποιήσει ότι «ακόμη και μια καλή εκπαίδευση» δεν είναι αρκετή για να πετύχει κάποιος την κοινωνική του άνοδο, κάτι που τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσε μία σταθερά για τις δυτικές κοινωνίες.

Τι είναι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Το Καθολικό Βασικό Εισόδημα δεν είναι μια νέα ιδέα. Όμως, η πανδημία «αύξησε τις μετοχές του», με τους υποστηρικτές του να σημειώνουν ότι θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά όσους πλήττονται από την παγκόσμια υγειονομική κρίση και προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες από παρόμοιους μελλοντικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ περιγράφει το Καθολικό Βασικό Εισόδημα ως μηχανισμό στήριξης του εισοδήματος, στον οποίο οι χρηματικές ροές κατευθύνονται από το κράτος στο μεγαλύτερο -και κυρίως στο πιο αδύναμο- μέρος του πληθυσμού.

Εν ολίγοις, περιγράφει ένα ελάχιστο τακτικό επίδομα για όλους, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους.

Τον Απρίλιο, καθώς πολλές χώρες προχώρησαν στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων προς ανάσχεση της πανδημίας, ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, λέγοντας: «Ίσως είναι η ώρα να σκεφτούμε έναν Παγκόσμιο Βασικό Μισθό».

Η μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα

Οι μεγάλες πόλεις υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί της απασχόλησης για γενιές. Αλλά στη νέα εποχή του Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος, οι απώλειες θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και της ευρείας εφαρμογής της τηλεργασίας, τη αγορά επαγγελματικών ακινήτων βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

«Οι τιμές των εργασιακών εγκαταστάσεων συντρίβονται, μαζί με τα εμπορικά ακίνητα τα οποία στεγάζουν εστιατόρια και καταστήματα που που εξυπηρετούν κυρίως εργαζόμενους», σημειώνει ο αναλυτής της τράπεζας.

Ως αποτέλεσμα, η Saxo Bank επισημαίνει ότι οι επενδυτές ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν μικρή επενδυτική θέση στα μεγάλα αστικά ακίνητα. Ως παράδειγμα επικαλείται την SL Realty Trust, λέγοντας ότι επενδύει αποκλειστικά σε κτήρια γραφείων της Νέας Υόρκης, αλλά και την εταιρεία Vornado Realty Trust που επενδύει σε ακίνητα σε Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη.

«Το νέο UBI φέρνει επίσης αλλαγές στη στάση απέναντι στην εργασία και τον τρόπο ζωής, επιτρέποντας σε πολλούς νέους να παραμείνουν στις πόλεις όπου μεγάλωσαν», δήλωσε ο Βαν Πάτερσεν.

«Εν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες και οι εποχιακοί εργαζόμενοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις, καθώς οι ευκαιρίες εργασίας λιγοστεύουν και η ποιότητα ζωής σε μικρά διαμερίσματα με υψηλά ενοίκια σε υποβαθμισμένες περιοχές φαίνεται να χάνουν την αίγλη τους», πρόσθεση ο αναλυτής της Saxo Bank.

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρισμός 2021: Τι ζητούν οι ξένοι τουρίστες – Πώς απαντούν οι αεροπορικές εταιρείες

Άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες 20-25 εκατ. € για τον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Google 2020: Ποιες ήταν οι κορυφαίες αναζητήσεις από τους Έλληνες χρηστες

Exit mobile version