Ο Τζέρεμι Ρούμπιν σπούδαζε ακόμη πληροφορική στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όταν πήρε την απόφαση να δώσει σε κάθε προπτυχιακό φοιτητή του πανεπιστημίου, bitcoin αξίας 100 δολαρίων.

Μόλις, επτά μήνες μετά από τη σύλληψη αυτής της «τρελής ιδέας» και έχοντας συγκεντρώσει ήδη μισό εκατομμύριο δολάρια από δωρεές αποφοίτων και υποστηρικτών του bitcoin οι οποίοι λάτρεψαν το εγχείρημά του, ο Ρούμπιν έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του. Συνολικά, 3.108 σπουδαστές αποδέχτηκαν με χαρά την προσφορά του και έγιναν για πρώτη φορά κάτοχοι bitcoin.

Όλα αυτά όμως, συνέβησαν σε μια εποχή στην οποία το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, δεν ήταν ακόμη και τόσο δημοφιλές. Τότε, το bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα μόλις 336 δολάρια. Για το λόγο αυτό, μερικοί φοιτητές ξεφορτώθηκαν αμέσως το «δώρο» του Ρούμπιν.

Ερευνητές που παρακολούθησαν την προσπάθεια του νεαρού, συμπεριλαμβανομένου του Κρίστιαν Καταλίνι, συνδημιουργού του Diem stablecoin από τη Facebook, δήλωσαν ότι 1 στους 10 φοιτητές θέλησε σχεδόν αμέσως και συγκεκριμένα μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, να εξαργυρώσει τα χρήματα αυτά. Μέχρι το τέλος του πειράματος το 2017, συνολικά 1 στους 4 φοιτητές είχε εξαργυρώσει. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο ΜΙΤ που για μένα όμως, τελικά, αποδείχτηκε μεγάλη παγίδα είναι το εστιατόριο Thelonious Monkfish» δήλωσε ο Βαν Που, εκ των συμμετεχόντων φοιτητών στο εγχειρήμα. «Ξόδεψα πολλά από τα κρυπτονομίσματα μου αγοράζοντας σούσι» αποκαλύπτει χαρακτηριστικά στο CNBC.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Ρούμπιν βρισκόταν στα μέσα μιας μεγάλης δικαστικής διαμάχης με τον γενικό εισαγγελέα του Νιού Τζέρσι, όταν του ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα με το bitcoin και τους φοιτητές του ΜΙΤ. Ο 19χρονος είχε χαρακτηριστεί ως «σκληροπυρηνικός» από τους κρατικούς αξιωματούχους που τον κατηγορούσαν για διάφορα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο». Σύμφωνα με τις αρχές «είχε εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές αθώων πολιτών». Από την πλευρά του, ο Ρούμπιν, υποστήριζε πως απλώς είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξόρυξης bitcoin, το Tidbit. Η ιδέα του είχε μόλις κερδίσει ένα βραβείο καινοτομίας σε ένα τοπικό hackathon γνωστό ως Node Knockout. O Ρούμπιν είναι σήμερα, διευθύνων σύμβουλος του bitcoin R&D lab Judica και περήφανος για όσα έχει καταφέρει.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2014, ο Ρούμπιν μαζί με τον επικεφαλής του έργου Νταν Έλιτζερ, τότε φοιτητής MBA στο Sloan, άνοιξαν τα χαρτιά τους. Οι μαθητές που ήθελαν το bitcoin αξίας 100 δολαρίων έπρεπε να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια. Έπρεπε ακόμη, να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό πορτοφόλι αποκλειστικά για κρυπτονομίσματα, κάτι αρκετά δύσκολο για εκείνη την εποχή. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους φοιτητές δίστασαν να συμμετάσχουν. Παρόλα αυτά, στο τέλος, το 70% των φοιτητών ήθελε να λάβει τα 100 δολάρια σε bitcoin.

O Τραμπούκο, ένας ακόμη φοιτητής του ΜΙΤ ο οποίος σήμερα ηγείται της Alameda Research, εταιρείας που διαχειρίζεται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και διαπραγματεύεται έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως, υποστηρίζει πως όταν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα δεν πίστευε πως θα πετύχει, παρόλο που ο ίδιος κατάφερε να τριπλασιάσει το ποσό αυτό που του προσέφερε ο Ρούμπιν παίζοντας πόκερ στο διαδίκτυο.

«Είναι το MIT. Νόμιζα ότι όλοι εδώ είχαν καινοτόμες ιδέες και θα με καταλάβαιναν. Συνειδητοποίησα όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Το bitcoin δεν ήταν τόσο διαδομένο και ισχυρό» υποστηρίζει ο Ρούμπιν. «Το πιο αξιοσημείωτο είναι όμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών κράτησε το bitcoin. Ίσως με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θεωρείται ως το πιο προφανές όμως, για το 2014, για κάτι που διαπραγματευόταν στα 250 δολάρια, είναι απίστευτο» προσθέτει.

Ο Ρούμπιν, ο Που και ο Τραμπούκου αρνήθηκαν να μοιραστούν το ακριβές ποσό που διατήρησαν τότε από αυτά τα χρήματα. Ούτε όμως αποκάλυψαν τα χρήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από τις μέρες αυτές στην πανεπιστημιούπολη. Αν όλοι όσοι είχαν τότε λάβει τα χρήματα αυτά τα είχαν απλώς κρατήσει χωρίς να προβούν σε κάποια πώληση ή επενδυτική κίνηση τότε σήμερα η ομάδα του MIT θα ήταν συνολικά πλουσιότερη κατά 44,1 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενοι του Netflix και συνεργοί τους κατηγορούνται για insider trading 

Salt Bae: Οι ψήστες, οι «χρυσές μπριζόλες» και οι… μηνύσεις  

Διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη