Αισιοδοξία επικρατεί στους πολίτες της Κίνας για την ανάκαμψη στην οικονομία μετά την επέλαση του κορωνοϊού, φαίνεται όμως ότι αυτήν την αίσθηση δεν τη συμμερίζονται πολλοί σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το 56% των Κινέζων πιστεύει ότι η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, ενώ το 83% θεωρεί ότι μέσα σε έναν χρόνο θα έχει βρεθεί στο σημείο που πρέπει.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε σε 29 χώρες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) σε συνεργασία με την Ipsos και στην οποία συμμετείχαν 21.500 πολίτες.

Στη Σαουδική Αραβία, το 63% από τους συμμετέχοντες θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας έχει ήδη ανακάμψει ή ότι θα το κάνει το αργότερο σε διάστημα 12 μηνών.

Ωστόσο, στις υπόλοιπες χώρες η αισιοδοξία δεν είναι και τόσο έντονη. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο από δύο χρόνια για να συμβεί, ενώ μόλις το 7% έχει την εντύπωση ότι είναι ήδη εδώ.

Μάλιστα, στη Ρωσία οι δύο στους τρεις πολίτες είναι βέβαιοι ότι θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο από τρία χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία πλήρως, ενώ την ίδια πεποίθηση έχει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού στην Αργεντινή, την Κολομβία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ν. Αφρική.

Την ίδια στιγμή, οι 4 στους 5 πολίτες θεωρούν ότι το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων αποτελεί βασική ένδειξη για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς και το γεγονός ότι ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας.

Επίσης, σημαντική ένδειξη για τη βελτίωση στην οικονομία αποτελεί για πολλούς και η ανάκαμψη του τουρισμού, με μέσο όρο που αγγίζει παγκοσμίως το 72%.

Χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης

Ωστόσο, οι απόψεις διαφέρουν σε ό,τι αφορά το ποιος θα πρέπει να καθοδηγήσει την οικονομική ανάκαμψη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τους θα αναλάβουν τα ηνία, ακολουθούμενες από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Αντίθετα, οι 4 στους 10 πιστεύουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι εκείνες που πρέπει να δείξουν τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, ενώ το 24% περιμένει σημαντική δράση από τις ΜΚΟ.

Παράλληλα, ο ένας στους επτά δεν εμπιστεύεται καμία οργάνωση, ούτε περιμένει πολλά από τις κυβερνήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής

Eπιδότηση παγίων δαπανών: Τελευταία ευκαιρία για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

Εύβοια: Drone πάνω από τις καμένες εκτάσεις – Όλη η καταστροφή σε ένα βίντεο