Απρόσμενη υποχώρηση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε ένα διάστημα που η αγορά είχε αρχίσει να ανησυχεί ότι οι υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας θα υποχρεώσουν τη Fed να καθυστερήσει αρκετά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την S&P Global, ο σύνθετος PMI, που περιλαμβάνει τον μεταποιητικό τομέα και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 50,9 μονάδες από τις 52,1 το Μάρτιο.

Αν και η επίδοση αυτή συνιστά χαμηλό τεσσάρων μηνών, είναι σημαντικό ότι ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που παραπέμπει σε ανάπτυξη.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε σε υφεσιακά επίπεδα στις 49,9 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 51,9 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ για τον κλάδο των υπηρεσιών ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες από τις 51,7 το Μάρτιο, επίδοση που επίσης συνιστά χαμηλό πέντε μηνών. Αμφότερες οι μετρήσεις, μάλιστα, κινήθηκαν κάτω του αναμενόμενου.

Επιπλέον και οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, με τον σχετικό δείκτη να πέφτει στο υφεσιακό επίπεδο των 48,4 μονάδων από τις 51,7 τον Μάρτιο.

Η σχετική δε, έκθεση επισημαίνει πως με τα επίπεδα εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα να κινούνται στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις άρχισαν για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια να περιορίζουν και τις θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί πως η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της με την είσοδο του δευτέρου τριμήνου, μετά το αρκετά ισχυρό πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν και προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καλά επίπεδα ανάπτυξης γύρω στο 2,4%.

Η επιβράδυνση αυτή αντανακλά την αποδυνάμωση της αγοράς στο περιβάλλον των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων, γεγονός που θα βοηθήσει τη Fed να αποφασίσει να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής. Αν και με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται πλέον με πιο αργό ρυθμό, η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν εκτιμάται πως θα έρθει πριν το Σεπτέμβριο.

Μέσα στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία το σήμα που θα δώσει η ίδια η Federal Reserve, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, την επόμενη εβδομάδα.

Το συμβούλιο θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5,25% με 5,50%. Όμως, θεωρείται σημαντική η φρασεολογία που θα υιοθετήσει όσον αφορά τις ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, πολλοί αξιωματούχοι του συμβουλίου, σε δηλώσεις τους, έχουν υιοθετήσει λίαν επιφυλακτική στάση επισημαίνοντας πως πιθανότατα η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να συντηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που αφήνει περιθώρια για μόνο μία με δύο περικοπές των επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης για Ε65: Δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας – Σε 3 ώρες το ταξίδι Αθήνα – Τρίκαλα (pics + vid)

Χατζηδάκης: Nομοθετική παρέμβαση για μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS (vid)

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων έως και 5 δισ. μέχρι το τέλος του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ