Μετά από τέσσερις μέρες πέρα δώθε μεταξύ επιτροπών, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να περάσει ένα πακέτο τόνωσης των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομίας από τις συνέπειες του κορωνοϊού και να παράσχει οικονομικό μαξιλάρι στους Αμερικανούς για την άνευ προηγουμένου κρίση.

Η ιστορική συμφωνία ονομάστηκε “το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην αμερικανική ιστορία” από τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας, το Δημοκρατικό Τζακ Σούμερ.

Θα ρίξει τρισεκατομμύρια σε μια οικονομία που καταστράφηκε από την πανδημία του κοροναϊού. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ανακούφιση για τη συμφωνία στο πακέτο διάσωσης, ο Σούμερ προειδοποίησε: “Δεν πρόκειται για επίτευγμα, αλλά για αναγκαιότητα”.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες όλων των διατάξεων του ιστορικού νομοσχεδίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά έχουν διαρρεύσει σημαντικά τμήματα:

Οι κερδισμένοι

Ενήλικοι αμερικανοί: 250 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για απευθείας πληρωμές σε Αμερικανούς πολίτες. Θα λάβουν 1.200 δολάρια όσοι ενήλικες Αμερικανοί που κερδίζουν λιγότερα από $ 75.000 μεικτά το χρόνο προσαυξημένα για κάθε παιδί κατά $500.

Άνεργοι: Ποσό 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας. Η ασφάλιση των ανέργων θα παραταθεί σε τέσσερις μήνες από τρεις, αναφέρει η Bloomberg. Οι εβδομαδιαίες πληρωμές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια, ενώ το σύστημα των επιδομάτων ανεργίας θα καλύπτει περισσότερους τύπους εργαζομένων

Νοσοκομεία: 130 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στα νοσοκομεία που έχουν επιβαρύνονται λόγω της πανδημίας.

Πολιτείες και Δήμοι: Πολιτειακές και δημοτικές αρχές που δεν έχουν μετρητά θα μπορούν να αντλούν πόρους από μια δεξαμενή ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν φυλαχθεί για δική τους χρήση.

Μικρές επιχειρήσεις: 350 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν ως δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Τα δάνεια θα διαγραφούν αν οι επιχειρήσεις πετύχουν στόχους όπως διατήρηση προσωπικού.

Μεγάλες επιχειρήσεις: Επιπλέον δάνεια ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το 10% αυτού του ποσού – ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια – θα διατεθούν στις αεροπορικές εταιρείες.

Οροι και περιορισμοί – ποιοί χάνουν:

Αλλά μαζί με τα χρήματα που διατέθηκαν, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας κέρδισαν σημαντικές παραχωρήσεις από το Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Αφορούν όρους για τις επιχειρήσεις που ευνοούνται από το κρατικό χρήμα αλλά και όρους εποπτείας των κεφαλαίων που δίνονται. ΕΙΔΙΚΑ:

– Οι εταιρείες που λαμβάνουν κρατικό δάνειο – όπως οι αεροπορικές και άλλοι κολοσσοί – δεν θα μπορούν να αγοράζουν επαναγοράζουν μετοχές δικές τους κατά τη διάρκεια του δανείου και μέχρι ένα έτος μετά την επιστροφή των χρημάτων, αναφέρει η Bloomberg.

– Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τα bonus των στελεχών.

– Οι όροι των δανείων θα πρέπει επίσης να δημοσιεύονται.

Χάνουν επίσης οι πετρελαΪκές εταιρίες καθώς τα 3 δισεκ. που προβλέπονταν αρχικά για την ενίσχυσή τους «κόπηκαν» στις διαπραγματεύσεις

– Η συμφωνία αποκλείει επίσης να ευνοηθούν με κρατικά χαριστικά δάνεια εταιρείες που ανήκουν στον Πρόεδρο Τραμπ ή την οικογένειά του.

Το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες που ανήκουν στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, σε οποιοδήποτε μέλος του Κογκρέσου ή σε επικεφαλής οποιουδήποτε κρατικού οργανισμού.

 

— Δείτε το πλήρες κείμενο για το ιστορικό πακέτο τόνωσης εδώ (πρωτότυπο στα αγγλικά).