Εξελίξεις και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ φαίνεται πως φέρνουν ήδη οι σημερινές δραματικές εξελίξεις, μετά την επίθεση της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα Λικούντ. Επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, ωστόσο νωρίτερα ο Γιαΐρ Λαπίντ, είχε προτείνει πρώτος τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολος ή σύντομος πόλεμος», υπογραμμίζοντας επίσης τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τον Νετανιάχου να σχηματίσει έναν κοινό συνασπισμό επαγγελματιών «που μπορεί να πολεμήσει τον σκληρό, περίπλοκο και μακρύ πόλεμο που βρίσκεται μπροστά μας».

Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι «δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο με τη δυσλειτουργική και εξτρεμιστική σύνθεση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Λάπιντ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια υπεύθυνη ηγεσία.

Ο Νετανιάχου, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. Μέσα στο διάστημα αυτό, οι επιλογές του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην εγχώρια κοινή γνώμη, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, που πυροδότησε τις πλέον μαζικές και παρατεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων

Γερμανία: Το κρίσιμο πολιτικό τεστ Βαυαρίας και Έσσης και η επέλαση της ακροδεξιάς 

Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ