Μήνυση κατά της Tesla κατέθεσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase, η οποία και ζητά αποζημίωση 162 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το BBC.

Αιτία είναι τα «τιτιβίσματα» του Έλον Μασκ στο Twitter το 2018, στα οποία ο ιδρυτής της Tesla έλεγε ότι ενδέχεται να αποσύρει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο.

Οι αναρτήσεις εκείνες είχαν πυροδοτήσει έντονη αστάθεια στην τιμή της μετοχής, ενώ έθεσαν τον Μασκ στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία και του επέβαλε πρόστιμο.

Η JPMorgan υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνία το 2014 που της επέτρεπε να αγοράζει μετοχές της Tesla σε καθορισμένη τιμή και χρονική στιγμή.

Η συμφωνία την προστάτευε από έντονες διακυμάνσεις.

Βάσει εκείνης της συμφωνίας θα έπρεπε η Tesla να παραδώσει στην JPMorgan μετοχές ή ρευστό, κάτι που δεν έχει πράξει έως και σήμερα, όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα.

Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε στις αλλαγές μέχρι τις αρχές του 2019, όταν οι δικηγόροι της έγραψαν στην JPMorgan ισχυριζόμενοι ότι οι προσαρμογές της τιμής εξάσκησης της τράπεζας ήταν «αδικαιολόγητα γρήγορες και αντιπροσώπευαν μια ευκαιριακή προσπάθεια να επωφεληθούν από τις αλλαγές στη μεταβλητότητα στη μετοχή της Tesla».

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν ακόμα σε αδιέξοδο το 2020 όταν η διάσπαση μετοχών πέντε προς ένα της Tesla ώθησε την JPMorgan να προσαρμόσει την τιμή εξάσκησης για τρίτη φορά, μειώνοντάς τη στα 96,87 δολάρια.

Η Tesla δεν αποδέχτηκε ποτέ καμία από αυτές τις αλλαγές. Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Tesla πλήρωσε στην JPMorgan μόνο το «αδιαμφισβήτητο» μέρος της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Οι μετοχές της Tesla διαπραγματεύονταν για περισσότερα από 600 δολ. για μεγάλο μέρος εκείνου του μήνα, ενώ η μετοχή άξιζε 1.013,39 δολάρια στο κλείσιμο της Δευτέρας.

«Παρείχαμε στην Tesla πολλαπλές ευκαιρίες να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, επομένως είναι ατυχές που ώθησαν αυτό το ζήτημα σε δικαστική προσφυγή», δήλωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας, Tasha Pelio

Διαβάστε ακόμη:

Κλιματικός νόμος: Ηλεκτρικά ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2025, τέλος και οι καυστήρες θέρμανσης πετρελαίου

Η Dory στην αγκαλιά της DK, ο… τσιγκούνης Νουσρέτ με το σπίτι στη Μύκονο και ο χρυσός μάνατζερ των €2 εκατ.

Alpha Bank: Η μόνη ελληνική τράπεζα με σύσταση Outperform από την NBG Securities Research