Διεθνή

Καφές: H τιμή του ανά τον κόσμο – Σε ποια χώρα κοστίζει 6,50 ευρώ και σε ποια 0,40 λεπτά

  • newsroom


Ποιες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ

Σκέτος, φίλτρου, «με ολίγη», γλυκός σαν σιρόπι ή ακόμη και σαν συστατικό μέσα σε γλυκά, ο καφές σε οποιαδήποτε παραλλαγή του είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.

Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται σε κάθε χώρα δείχνει αρκετά στοιχεία για την καθημερινότητα σε κάθε τόπο, ακόμη και για την ιστορία του.

Οι πρόσφατες ανατιμήσεις που έχουν ήδη γίνει σε αρκετές χώρες, λόγω του καταστροφικού παγετού στη Βραζιλία και του αυξημένου κόστους στις θαλάσσιες μεταφορές εξαιτίας του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία για το πού μπορεί να φτάσει το κόστος του καφέ στην Ελλάδα.

Πόσο κοστίζει όμως ο καφές σε κάθε χώρα και ποιοι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα; Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιούνιο το cashnetusa.com, η Ν. Κορέα είναι η χώρα με τον ακριβότερο καφέ (περίπου 6,40 ευρώ η κούπα).

Αρκετά ακριβός είναι ο καφές και στο Κατάρ, όπου η κούπα κοστίζει 5,75 ευρώ, ενώ στον Λίβανο, όπου καταγράφεται αρκετά μεγάλη κατανάλωση καφέ, η τιμή φτάνει τα 4,84 ευρώ. Αντίθετα, το Ιράν έχει τον φθηνότερο καφέ, με τιμή που κυμαίνται στα 0,40 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο Λουξεμβούργο καταναλώνεται κάθε χρόνο ο περισσότερος καφές, με ποσότητα που αντιστοιχεί σε 11,1 κιλά ανά κάτοικο, ενώ η μικρότερη ποσότητα καφέ καταναλώνεται σε Ινδία, Νεπάλ και Πακιστάν (0,1 κιλό ανά κάτοικο).

Ωστόσο, σύμφωνα με το worldpopulationreview.com, η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ καταναλώνεται κάθε χρόνο στη Φινλανδία (12 κιλά ανά κάτοικο), στη Νορβηγία (9,9 κιλά ανά κάτοικο), στην Ισλανδία (9 κιλά ανά κάτοικο), στη Δανία (8,7 κιλά ανά κάτοικο) και στην Ολλανδία (8,4 κιλά ανά κάτοικο).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σουηδία (8,2 κιλά ανά κάτοικο), Ελβετία (7,9 κιλά ανά κάτοικο), το Βέλγιο (6,8 κιλά ανά κάτοικο), το Λουξεμβούργο (6,5 κιλά ανά κάτοικο) και ο Καναδάς (6,5 κιλά ανά κάτοικο).

Σε ό,τι αφορά την τιμή του καφέ στην Ευρώπη, η υψηλότερη σύμφωνα με το cashnetusa.com καταγράφεται στην Ελβετία (4,78 ευρώ η κούπα) και ακολουθεί η Αυστρία (3,50 ευρώ η κούπα), ενώ η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται στην Αλβανία (1,02 ευρώ η κούπα).

Για την Ελλάδα, η έρευνα αναφέρει ότι η μέση τιμή του καφέ τον Ιούνιο 2021 κυμαίνεται στα 3 ευρώ η κούπα.

Λίγο υψηλότερη είναι η τιμή στη Β. Αμερική, όπου ο καφές χρεώνεται 3,19 ευρώ η κούπα, ενώ σε Μπαχάμες και Ονδούρρα ο καφές πωλείται προς 3,77 ευρώ και 1,48 ευρώ αντίστοιχα.

Χαμηλή είναι η τιμή και στην Κολομβία, όπου ο καφές κοστίζει μόλις 1,07 ευρώ η κούπα, αλλά και στη Χιλή, με την τιμή να βρίσκεται στα 2,68 ευρώ η κούπα.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Ανάπτυξη: Kαι η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψη στο 5% – Ισχυρά μέτρα στήριξης στη ΔΕΘ

ΕΛΣΤΑΤ: Αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ μικτά