Σημαντική αύξηση στην τιμή του καφέ αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες διεθνώς, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και το κόστος πώλησης του δημοφιλούς ροφήματος αλλά και σειράς άλλων αγαθών, όπως η ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το ψωμί.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον παγκόσμιο δείκτη τροφίμων, η αύξηση των ναύλων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς και ο καταστροφικός παγετός που έχει πλήξει τη Βραζιλία, φαίνεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ.

Ο παγετός στην κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ είναι ο χειρότερος που έχει σημειωθεί από το 1994 και έχει εκτινάξει την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, στην περιοχή με τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία είχε προηγηθεί ξηρασία, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 91 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις περιοχές που τα καφεόδεντρα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, η πλήρης αποκατάσταση δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και επτά χρόνια.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση αγαθών, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού πλοίων.

Το τελευταίο έχει προκαλέσει αύξηση στο κόστος μεταφοράς του καφέ σε Ευρώπη και Β. Αμερική, όπου ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.

Μάλιστα, ο καφές τύπου Αράμπικα έχει ήδη τη διπλάσια τιμή στην αγορά εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τον Απρίλιο κατά μέσο όρο αυξήθηκαν στην τιμή ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια), δηλαδή 8,1% περισσότερο σε σχέση με το 2020.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί εξαφανίστηκαν από τα ράφια πασίγνωστα αντιηλιακά όπως Coppertone και Banana Boat

Copernicus: Τεράστια η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια – Οι καμένες εκτάσεις από ψηλά

Ιωάννα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδόπουλος): Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο 35 εκατ. ευρώ