Οι αγορές επιδεικνύουν τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια μιας «κερδοσκοπικής μανίας» τα οποία προηγήθηκαν των κραχ του 2008 και του 2000, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Rosenberg Research, ο οποίος είχε προβλέψει επιτυχώς την ύφεση του 2008 και ο οποίος έχει κρούσει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια του τελευταίου ράλι των αγορών, επεσήμανε την «λυσσαλέες επενδύσεις» των «ταύρων» των αγορών, τη στιγμή που ο S&P 500 ξεπέρασε το όριο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο της τάξης περίπου του 22% από το χαμηλό του τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπερνώντας το επίσημο όριο της «bull market». Ο δείκτης έχει επίσης καταγράψει κέρδη τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και είναι ανοδικός για 14 από τις τελευταίες 15 εβδομάδες, σερί κερδών που έχει να λάβει χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.  

Τα υψηλά κέρδη αυτά, όμως, αποτελούν δίκοπο μαχαίρι για τους επενδυτές, καθώς η αγορά μοιάζει επικίνδυνα με το περιβάλλον πριν από το σκάσιμο της φούσκας των dot-com το 2000 και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, όπως ανέφερε ο Ρόζενμπεργκ σε πρόσφατο σημείωμά του.

«Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση θυμίζει ένα συνδυασμό μεταξύ του 1999 και του 2007. Πρόκειται για μια γιγαντιαία κερδοσκοπική φούσκα επενδύσεων στους περισσότερους κλάδους. Αν και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πραγματική, το ίδιο ήταν και το διαδίκτυο, το ίδιο ήταν και οι μετοχές στην εποχή των ‘Nifty Fifty’», είπε, αναφερόμενος στην ομάδα 50 εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που κυριάρχησαν στη χρηματιστηριακή αγορά στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, πριν καταγράψουν διόρθωση κατά περίπου 60%.

Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street έχουν προειδοποιήσει για τους παραλληλισμούς μεταξύ της σημερινής αγοράς και παρόμοιων χρηματιστηριακών κραχ του παρελθόντος. Η εκστρατεία για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης ώθησε τις μετοχές των Magnificent Seven να κυριαρχήσουν στον S&P 500 πέρυσι, ενώ, όπως ανέφερε η Richard Bernstein Advisors τον περασμένο Οκτώβριο, αναμένεται μία σημαντική διόρθωση των τιμών.

«Αυτό είναι το πρόβλημα όταν μια ομάδα μετοχών εταιρειών πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται με διπλάσιο πολλαπλασιαστή από την υπόλοιπη αγορά. Πρέπει να θυμηθούμε πως όσο υψηλότερα βρίσκονται, τόσο μεγαλύτερη η πτώση τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι όταν αναμένεται υπερβολική ανάπτυξη». δήλωσε ο Ρόζενμπεργκ. «Το ότι παραμένουμε σώφρονες δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εισέλθει στη σφαίρα της υπερβολής όταν πρόκειται για τις χρηματοπιστωτικές αγορές», προσέθεσε.

Οι προοπτικές για τις μετοχές επισκιάζονται επίσης από την αβέβαιη μακροοικονομική εικόνα. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο κίνδυνος ύφεσης και ο κίνδυνος ότι η Fed θα απογοητεύσει τους επενδυτές που ελπίζουν σε μειώσεις επιτοκίων δεν έχουν τιμολογηθεί στις αγορές προς το παρόν, ανέφερε ο Ρόζενμπεργκ χαρακτηριστικά.

«Αποφεύγω τις κερδοσκοπικές μανίες. Αν και οι δηλώσεις μου δεν αρέσουν σε πολλούς, έτσι είμαι κι έτσι κάνω κι ας έχω χάσει μεγάλο μέρος του ράλι», συμπλήρωσε.

Ο Ρόζενμπεργκ έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, δεδομένου του πλήθους των κινδύνων που εγκυμονούν στις αγορές. Είχε, πρόσφατα, αναφέρει ότι ο S&P 500 έμοιαζε «τρομακτικά παρόμοιος» με το 2022, τη χρονιά που ο δείκτης έκανε βουτιά 20%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αναμένεται ύφεση την οποία «λίγοι βλέπουν και για την οποία ακόμα λιγότεροι είναι προετοιμασμένοι», όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο LinkedIn τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Ακραίες διακυμάνσεις και… ασανσέρ (ξανά) το bitcoin (γράφημα)

UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία €800 εκατ. το 2023 – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ