Όσο περνά ο καιρός, γίνεται σαφές ότι το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, στο οποίο «βασιλεύει» το bitcoin, έχει δύο πρόσωπα: Αυτό του άκρατου ενθουσιασμού, που το στέλνει σε τρελά ράλι και, από την άλλη, αυτό του φόβου, που καταγράφει τρομακτικές εκροές σε μερικές μόνο ώρες. Αυτό, έγινε κάτι παραπάνω από σαφές τις προηγούμενες ημέρες.

Το μεγαλύτερο σε όγκο και αξία κρυπτονόμισμα, έλαβε ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για το ETF, τροφοδοτώντας τις ελπίδες που το ήθελαν (και θέλουν) να φτάνει φέτος ακόμα και τα 100.000 δολάρια. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά για να ανοίξουν ένα παράθυρο από το οποίο μπορούσαν οι επενδυτές να (ξανα) δουν την κόλαση των μαζικών ρευστοποιήσεων.

Μετά από μια πολύ καλή εβδομάδα, λοιπόν, που το έστειλε από τις 43.000 δολάρια στο όριο των 50.000, καταγράφοντας υψηλό διετίας, το κλίμα έμοιαζε να είναι πολύ καλό για το bitcoin. Σε αυτό το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε, ήρθαν σαν… party poopers, αρκετοί αναλυτές τη Δευτέρα, να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσε να αντιστραφεί, με δεδομένο πως (εικαζόταν ότι) αρκετοί θα ήθελαν να βγάλουν κάποιο εύκολο, γρήγορο κέρδος σε αυτό το σημείο.

Αυτό φαίνεται πως συνέβη, οδηγώντας το bitcoin να χάσει περίπου 2.000 δολάρια μόλις σε μια ώρα από το «άγγιγμα» του peak του. Όμως ταυτόχρονα, επηρέασε το ευαίσθητο sentiment των -κυρίως retail- επενδυτών που έχουν… πολλά να χάσουν και έκανε κακό σε αυτούς που έχουν τοποθετηθεί με υψηλή μόχλευση.

Σε αυτό το εύθραυστο, λοιπόν, όπως έχει αποδειχθεί, οικοσύστημα, αρκούσε μια… υποψία κακής είδησης για να προκαλέσει πανικό. Και αυτή η «υποψία», ήρθε με την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, τα οποία οδήγησαν στο συμπέρασμα πως, αφού ο πληθωρισμός επιμένει και είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο, εξανεμίζονται οι ελπίδες να χαμηλώσει τα επιτόκια η Fed το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κάπως έτσι, μέσα σε λίγες μόνο ώρες (λιγότερες από 24), περισσότεροι από 65.000 τοποθετημένοι στο κρυπτονόμισμα, επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους- κάτι το οποίο προκάλεσε μια «αιμορραγία» ύψους περισσότερων των 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξ’ αυτών, η μεγαλύτερη ρευστοποίηση έγινε στη Binance και ήταν αξίας 4,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGlass και αφορούσε τοποθέτηση και σε ETH/USDT.

Νωρίτερα, ο οκταψήφιος όγκος συναλλαγών που κατέγραψαν τα ETFs από τις πρώτες κιόλας ημέρες διαπραγμάτευσής τους οδήγησε σε ένα ράλι το bitcoin. Η BlackRock και η Fidelity είδαν γρήγορα σημαντικές εισροές από τους επενδυτές, με το iShares Bitcoin Trust της BlackRock να έχει πλέον πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Ορισμένες από τις εισροές προέρχονται από επενδυτές που μεταπήδησαν από άλλα επενδυτικά προϊόντα κρυπτονομισμάτων, με το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) να βλέπει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια εκροών μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Οι υποστηρικτές των ETF πιστεύουν ότι τα προϊόντα μπορούν να φέρουν επιπλέον επενδυτές στο κρυπτονόμισμα, καθώς τους επιτρέπει να αποκτήσουν έκθεση στο BTC χωρίς να διαχειρίζονται τα ιδιωτικά κλειδιά ενός πορτοφολιού.

Έτσι, το Bitcoin κινήθηκε γύρω στα 48.000 δολάρια, ένα επίπεδο που παρακολουθείται από τους επενδυτές και τους αναλυτές, για να επιστρέψει σήμερα ξανά πάνω από τα 51.000 δολάρια. Πολλαπλά κλεισίματα πάνω από αυτό θα υποστήριζαν νέα υψηλά πάνω από τα 50.000 δολάρια και ενδεχομένως ένα ιστορικό υψηλό, πάνω από το ρεκόρ των 68.982,20 δολαρίων που είχε πετύχει στις 10 Νοεμβρίου 2021. Μπορεί να το κάνει;

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία €800 εκατ. το 2023 – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs

Viva – JP: Τι σηματοδοτεί η απόφαση για ΑΜΚ €400 εκατ. – Τα σενάρια και το close monitoring από την ΤτΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ