Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία.

Στο Βέλγιο, η περιοχή της Λιέγης επλήγη ιδιαίτερα, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Περίπου 550 κλήσεις για επέμβαση (κυρίως για άντληση υδάτων) καταγράφηκαν στην επαρχία της Λιέγης, ενώ κινητοποιήθηκαν 150 πυροσβέστες. Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Στα βορειοανατολικά, μάλιστα, στον δήμο Φορόν, το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο σε ορισμένες κατοικίες.

Πάντως, τα νερά υποχωρούσαν από όλες τις περιοχές το πρωί του Σαββάτου, διευκρίνισαν οι αρχές, υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες διάσωσης εξακολουθούν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Στην Ολλανδία, στην επαρχία Λίμπουργκ, δύο κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν το πρωί του Σαββάτου λόγω κινδύνου πλημμύρας, ενώ προειδοποιήσεις για πλημμυρικά φαινόμενα εκδόθηκαν στη Γαλλία.

Παράλληλα, στη νοτιοδυτική Γερμανία, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός σταμάτησε τη λειτουργία του.

Το Σάββατο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Κλαϊνμπλίτερσντορφ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ και δήλωσε ότι η προσοχή δίνεται τώρα στην παροχή άμεσης βοήθειας.

Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Άνκε Ρέλινγκερ έκανε λόγο για την «πιο δύσκολη κατάσταση πλημμύρας» από την «πλημμύρα του αιώνα», η οποία είχε πλήξει την περιοχή πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Η πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί «σοβαρές ζημιές» από την έντονη βροχόπτωση.

Διαβάστε ακόμη

Οι «baby boomers» βγαίνουν στη σύνταξη – Προς νέο ρεκόρ αιτήσεων

FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;

Σε ποιες χώρες ταξίδεψαν περισσότερο οι Έλληνες το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ