Την προεδρία της Συνόδου των G20 στη Βραζιλία παρέδωσε την Κυριακή η Ινδία, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας συνόδου κορυφής των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ακολούθησε το εθιμοτυπικό και πρόσφερε το «τελετουργικό σφυρί» της προεδρίας στον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η Ινδία είχε την προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022, όταν την παρέλαβε από την Ινδονησία. Και τυπικά, η παράδοση της προεδρίας στην αμερικανική χώρα θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, οι συμμετέχουσες χώρες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης του παγκόσμιου χρέους.

Ο ίδιος ο Μόντι πρότεινε την Κυριακή να διεξαχθεί «διαδικτυακή σύνοδος» στο τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προτάσεις των χωρών μελών.

Ικανοποίηση στη Μόσχα

Ας σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεν παρέστησαν στη σύνοδο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της G20 ως «επιτυχημένη», αφού στο τελικό ανακοινωθέν το μπλοκ δεν επέκρινε ανοικτά τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η σύνοδος ήταν αναμφίβολα επιτυχημένη», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Δύσης να “ουκρανοποιήσει” την ημερήσια διάταξη της συνόδου», πρόσθεσε.

Η στάση της νέας προεδρεύουσας χώρας

«Τα γεωπολιτικά ζητήματα» δεν θα πρέπει να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις της G20, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του μπλοκ, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε γεωπολιτικά ζητήματα να μπλοκάρουν την ατζέντα των συζητήσεων της G20», εκτίμησε ο Λούλα, μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας η G20 να είναι διχασμένη. Έχουμε ανάγκη για ειρήνη και συνεργασία αντί για συγκρούσεις», τόνισε.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, στο οποίο τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη της G20, απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και περιορίστηκε να καταγγείλει «τη χρήση βίας» για την κατάκτηση εδαφών. Στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, το 2022, η τελική ανακοίνωση είχε αναφερθεί ρητά στη ρωσική «επιθετικότητα».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Λούλα είχε επισημάνει σχετικά: «Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπορεί εύκολα να πάει στη Βραζιλία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν είμαι πρόεδρος της Βραζιλίας και έρθει στη Βραζιλία, δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή έχουν μεταφέρει με τη βία παιδιά εκτός Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Γιατί αυτή η χώρα προτιμάται από χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ