Στο επίκεντρο της πολιτικής τους -έστω και με καθυστέρηση- θέτουν τους καταθέτες οι ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας τη βεντάλια των προσφερόμενων προϊόντων, υποσχόμενες υψηλότερες αποδόσεις και ετήσιο μέρισμα.

Μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκαν, αναφορικά με την απροθυμία τους να περάσουν άμεσα στις καταθέσεις τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -πράγμα που έκαναν στην περίπτωση των δανείων- και τις πιέσεις της κυβέρνησης, οι τράπεζες αποφάσισαν αφενός, να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια των προθεσμιακών καταθέσεων και αφετέρου, να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, λανσάροντας νέα, τα οποία συνδέονται με αμοιβαία κεφάλαια, είναι προκαθορισμένης διάρκειας και αποδίδουν μέρισμα κάθε χρόνο.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε έως και τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις μόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν το 0,05%, σήμερα οι αποδόσεις ξεκινούν από το 1% και φτάνουν έως και το 3,5%, ανάλογα με τη διάρκεια του προϊόντος και το ύψος του ποσού που «κλειδώνεται». Αξίζει να αναφερθεί πως οι τράπεζες στην Αμερική (βλ. Bank of America και Wells Fargo) επιβραβεύουν τους καταθέτες με επιτόκια στα CDs (Certificate of Deposit), 6μηνης ή ετήσιας διάρκειας, πέριξ του 3,5% με 4%, ενώ στο παιχνίδι των καταθέσεων μπήκε προσφάτως και η Apple, προσφέροντας λογαριασμούς ταμιευτηρίου με επιτόκιο 4,15%! «Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές πως οι εγχώριες τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν», σχολιάζουν στο «business stories» πηγές της αγοράς, αν και εκτιμούν πως με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα «σβήσουν» και οι όποιες ελπίδες των αποταμιευτών για υψηλότερες αποδόσεις.

Οσον αφορά τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, αυτά είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας, ενώ υπόσχονται διανομή μερίσματος πέριξ του 3%. Η πρώτη… φουρνιά αυτών των προϊόντων φέρεται να έτυχε μεγάλης αποδοχής, αν και, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι παραπάνω πηγές, ενέχουν σημαντικό ρίσκο, χωρίς να παρέχεται οποιασδήποτε μορφής εγγύηση, τόσο στο επενδυόμενο κεφάλαιο όσο και σε αποδόσεις ή μερίσματα.

Τα «ψιλά» γράμματα

Τα επίπεδα των καταθέσεων που παραμένουν υψηλά -στα 182,7 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο– παρά την τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με τις «τσιμπημένες» αποδόσεις στις προθεσμιακές και τα νέα προϊόντα, εξηγούν τη «στροφή» προς μια πιο ενεργή διαχείριση των αποταμιεύσεων. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια «ψιλά» γράμματα που καλό θα ήταν να ζυγίσουν οι καταθέτες πριν λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση. Ειδικότερα:

Προθεσμιακές

1 κλειδί το μεσοσταθμικό επιτόκιο: Εστω ότι ένα προϊόν δίνει κλιμακούμενο επιτόκιο 2,5% με 3%. Αυτό, ωστόσο, πληρώνεται στο τέλος της περιόδου διάρκειας της προθεσμιακής κατάθεσης, με τις αρχικές αποδόσεις να είναι σαφώς χαμηλότερες. Ο εκάστοτε καταθέτης, λοιπόν, πρέπει να εστιάσει στο μεσοσταθμικό επιτόκιο, ήτοι τον μέσο όρο του επιτοκίου που προσφέρεται, μέσω του οποίου μπορεί, μεταξύ άλλων, να υπολογίσει το όφελος, αλλά και τη «χασούρα» σε περίπτωση που αποφασίσει να διακόψει το προϊόν νωρίτερα από τη λήξη του.

2 Οι αποδόσεις, συνάρτηση του ποσού της κατάθεσης: Μπορεί το αρχικό ποσό μιας κατάθεσης να ξεκινά από μερικές χιλιάδες ευρώ -για παράδειγμα 3.000 ευρώ, με συνηθέστερο όριο τις 10.000 ευρώ- εντούτοις είναι προφανές πως τα υψηλά επιτόκια δίνονται στους μεγαλοκαταθέτες και συγκεκριμένα σε όσους προτίθενται να «κλειδώσουν» από 200.000 ευρώ και άνω. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, των αποδόσεων που υπόσχονται τα επίμαχα προϊόντα, ο καταθέτης οφείλει να έχει στο μυαλό του ότι το όφελος μεγαλώνει όσο αυξάνεται το ποσό της κατάθεσης – και αντιστρόφως.

3 Δίκοπο μαχαίρι η πορεία των επιτοκίων: Επιλέγοντας κάποιος να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση σήμερα «κλειδώνει» το επιτόκιο που προσφέρει η τράπεζα για διάστημα από 12 μήνες και άνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω, τότε ο συγκεκριμένος καταθέτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να «καρπωθεί» την επίμαχη αύξηση. Εάν, βεβαίως, υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε θα βγει κερδισμένος, αφού οι αποδόσεις του θα είναι υψηλότερες.

Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

1 Ετήσιο μέρισμα: Τα νέα προϊόντα των τραπεζών (σ.σ. αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών τακτής λήξης) υπόσχονται ετήσιο μέρισμα που ενδέχεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 3%. Με απλά λόγια, η τράπεζα διανέμει μέρισμα από το κουπόνι του ομολόγου. Εάν για κάποιο λόγο το επίμαχο κουπόνι δεν πληρωθεί -λόγω, για παράδειγμα, χρεοκοπίας μιας εταιρείας- τότε ο καταθέτης δεν θα έχει λαμβάνειν. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ρίσκο που καλείται οπωσδήποτε να συνυπολογίσει.

2 Κεφάλαιο: Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό που φροντίζει για τη μείωση των κινδύνων, μέσω της διασποράς των επενδύσεων, εντούτοις δεν αποκλείεται ο καταθέτης να απολέσει μέρος του κεφαλαίου που έχει επενδύσει. Σε αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται σήμερα γίνεται λόγος για «επιδίωξη διασφάλισης του κεφαλαίου στη λήξη», γεγονός που εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη «αρνητικών εξελίξεων στην αγορά ομολόγων, όπως ένα πιστωτικό γεγονός με αθέτηση των υποχρεώσεων εκδοτών ομολόγων και λοιπών αξιογράφων του χαρτοφυλακίου». Γι’ αυτό συνήθως συστήνεται η τοποθέτηση ενός μέρους και όχι του συνόλου των αποταμιεύσεων.

3 Πώληση: Ο καταθέτης δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει το αμοιβαίο κεφάλαιο μέχρι τη λήξη του. Μπορεί να το πουλήσει ανά πάσα στιγμή. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να γνωρίζει είναι πως η διαδικασία δεν θα γίνει στην ονομαστική του αξία, αλλά στην τρέχουσα τιμή της αγοράς που διαμορφώνεται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Ετσι, εάν η αρχική τιμή ήταν 100 και σήμερα είναι στα 95, τότε η πώληση θα γίνει με discount.

4 Προμήθειες: Εξίσου σημαντικό για τον καταθέτη είναι η γνωστοποίηση του ύψους των προμηθειών εισόδου, εξόδου και διαχείρισης. Σε αρχικό κεφάλαιο, ύψους 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, μπορεί η τράπεζα να χρεώνει προμήθεια εισόδου στο αμοιβαίο κεφάλαιο 1%. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο μειώνεται στις 9.900 ευρώ. Ή μπορεί να προβλέπει ότι στη λήξη, όταν, δηλαδή, ο καταθέτης πουλήσει, θα «κρατήσει» το 2%, ενώ παραδοσιακά είθισται να υπάρχει και μια προμήθεια διαχείρισης κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειές και καριέρα στο Ντουμπάι (pics)

Οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν φέτος τα 30 δισ. ευρώ

11 ετών παιδί θαύμα από την Ελλάδα ζωγραφίζει ετικέτες για γνωστά ιταλικά κρασιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ