Διεθνή

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 200 εκατ. παγκοσμίως

  • newsroom


Σύμφωνα με τον απολογισμό, τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα

Ξεπέρασαν σήμερα τα 200 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα.

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία, ο κορωνοϊός δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει νοσήσει, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters, αν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μία χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα του κορωνοϊού να φτάσουν στο ορόσημο των 100 εκατ., ενώ τα επόμενα 100 εκατ. καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατ. νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τα περισσότερα κρούσματα στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν το ένα στα επτά κρούσματα που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα, βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χορηγήσει στο 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι θα έρθουν «σκοτεινότερες ημέρες».

Οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων. Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Η Ινδονησία, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο, καταγράφει τους περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο και ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων σήμερα. Η χώρα καταγράφει έναν σε κάθε πέντε θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη έξαρση τον Απρίλιο – Μάιο, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων. Την περασμένη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 44.230 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα.

Η Γουχάν στην Κίνα, όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019, θα υποβάλλει σε τεστ κορωνοϊού τους 12 εκατ. κατοίκους της, αφότου επιβεβαίωσε τα πρώτα εγχώρια κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Η πόλη δεν είχε αναφέρει κανένα εγχώριο κρούσμα από τα μέσα Μαΐου, πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Αγωνία από τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)

Πάγιες δαπάνες: Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν οριακά στο μέτρο κάλυψης