ΔΙΕΘΝΗ

Κρασιά: Η νέα «μόδα» στον κόσμο των επενδύσεων

Τα premium κρασιά χαρακτηρίζονται ως μία από τις εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη Knight Frank Luxury Investment Index

«Λίγα πράγματα στη ζωή δεν μπορούν να βελτιωθούν με ένα καλό κρασί», αναφέρει η πινακίδα στην είσοδο της γαλλικής πόλης, Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, που φημίζεται για την οινοπαραγωγή της.

Πολλές επενδύσεις πραγματοποιούνται πλέον, με γνώμονα το παραπάνω μήνυμα. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι οινόφιλοι και επιχειρηματίες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους στρέφοντας το βλέμμα τους, σε πιο premium περιουσιακά στοιχεία.

Η καλή συλλογή αλκοολούχων ποτών, παρά τη χαμηλή συσχέτιση, με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, αποτελεί εξαιρετική επενδυτική επιλογή. Ωστόσο, όλα τα κρασιά δεν είναι ίδια, και φυσικά, το να ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις, απαιτεί έναν έμπειρο ουρανίσκο.

«Σε αντίθεση με την απόλαυση που προσφέρει ένα μπουκάλι κρασί, όταν το καταναλώνεις με καλή παρέα, απαιτούνται πολλά χρόνια μάθησης και κατανόησης που οδηγούν στην εκτίμηση του εκλεκτού κρασιού. Πρόκειται για μία πνευματική και συγχρόνως, ηδονιστική εμπειρία για τους ανθρώπους», δηλώνει στο CNBC, ο Νικ Πένια, παγκόσμιος επικεφαλής κρασιού της Sotheby’s.

Τα premium κρασιά χαρακτηρίζονται ως μία από τις εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη Knight Frank Luxury Investment Index. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι τιμές των εκλεκτών κρασιών αυξήθηκαν κατά 149%, η δεύτερη υψηλότερη απόδοση οποιασδήποτε εναλλακτικής επένδυσης μετά το ουίσκι (322%) – και αρκετά πιο πάνω σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα, τα νομίσματα και τα κοσμήματα.

Τα πιο διάσημα μπουκάλια ανάμεσά τους αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, με κρασιά από την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας – που φημίζεται για τις ποικιλίες σταφυλιού pinot noir και chardonnay – να σημειώνουν άνοδο κατά 214% την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, όπως και με την ίδια τη διαδικασία παλαίωσης, η επένδυση σε εκλεκτό κρασί απαιτεί συνήθως, χρόνο και γερό στομάχι. Οι τιμές μειώθηκαν 11,3% το έτος έως τον Οκτώβριο, υποχωρώντας από την υψηλή βάση μετά από ένα ράλι που προκλήθηκε από τον Covid.

«Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. ποτέ δεν ήταν», δήλωσε ο Άντονι Μάξγουελ, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής στην αγορά εμπορίας κρασιού.

Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά κρασιού μπορούν να θεωρήσουν την επένδυση, έργο τέχνης. «Είναι ένα πάθος», εξηγεί ο Πένια. «Αν δεν απολαμβάνετε να πίνετε υπέροχα κρασιά, τότε γίνεται μια μάλλον βαρετή επενδυτική κατηγορία». 

Αυτή τη στιγμή στον οίκο Sotheby’s βρίσκεται σε εξέλιξη μια ετήσια πώληση 25.000 φιαλών την οποία επιμελήθηκε ο Ταϊβανέζος συλλέκτης έργων τέχνης και επιχειρηματίας Πιερ Τσεν, με δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ, στο Παρίσι, στη Βουργουνδία, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το τέλος του 2024.

Η συλλογή, με τίτλο «An Epicurean’s Atlas», αναμένεται να αποφέρει έως και 50 εκατ. δολάρια στις πέντε πωλήσεις. Οι δημοπρασίες εκλεκτών κρασιών στον οίκο Sotheby’s έχουν σχεδόν τριπλασιάσει την αξία τους την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας από 58 εκατ. δολάρια το 2013 σε 158 εκατ. δολάρια το 2022. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των πλειοδοτών αυξήθηκε κατά σχεδόν 400% και ο αριθμός των νέων πλειοδοτών κατά σχεδόν 500%, τα δύο τρίτα των οποίων είναι ηλικίας 30 και 40 ετών.

Σε αντίθεση με πολλές παραδοσιακές επενδύσεις, τα ακίνητα ή τα υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως το κρασί, συχνά απαλλάσσονται από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η Ελληνοϊταλίδα που αναλαμβάνει το «Κτήμα Πικάσο» στους Πεταλιούς

Έρχονται 2.500 φθηνά σπίτια για πάνω από 5.000 νέους

Προϋπολογισμός 2024: Ενέργεια, ακρίβεια και εξοπλιστικά «κρύβουν» νέες παροχές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""