H φετινή σεζόν δεν ήταν εύκολη για την Ιταλία. Υπερβολικές βροχοπτώσεις, μούχλα λόγω της υγρασίας και βοτρύτης στα αμπέλια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας και άλλων γκρουπ, για πρώτα φορά εδώ και πολλά χρόνια η Ιταλία δε θα είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. 

Οι αναλυτές προβλέπουν μείωση του ιταλικού όγκου παραγωγής κατά 12%, υπό των 44 εκατ. εκατόλιτρων το 2023, σε σύγκριση με τα 44 εκατ. εκατόλιτρα της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει, πια, την πρώτη θέση.

Η περίοδος της σοδειάς πάντα αναδεικνύει τις διαφορές μεταξύ των περιοχών και πολλές φορές ακόμα και των εκάστοτε γειτονικών οινοποιείων. Τον Μάιο στην Ιταλία η κλιματική αλλαγή προκάλεσε βροχοπτώσεις επτά μηνών σε μόλις 72 ώρες, οι οποίες οδήγησαν σε πλημμύρες αμπελώνων στην Emilia Romagna. Το χαλάζι στη Γεωργία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέστρεψε αμπελώνες σε 15 διαφορετικά χωριά.

Εκτός από τις βροχοπτώσεις, η Ευρώπη έπρεπε να αντιμετωπίσει και την ξηρασία και τον καύσωνα που επηρέασαν τη σοδειά των σταφυλιών στην Ισπανία τόσο πολύ που η παραγωγή της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 20%. Άλλες χώρες της Ευρώπης θα παράγουν το μικρότερο ποσοστό σταφυλιών εδώ και έξι χρόνια.

Η μόνο θετική εξαίρεση ήταν η Καλιφόρνια, όπου το κλίμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ήταν παρόμοιο με αυτά πριν την κλιματική αλλαγή.

Παρά την γενικά αρνητική εικόνα, όμως, ορισμένες σοδειές και ορισμένα κρασιά αναμένεται να είναι εξαιρετικά, αναλόγως με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

ΗΠΑ

Στην Καλιφόρνια, οι αμπελώνες της Napa αναμένεται να παράγουν άριστο cabernet, με τα pinot noirs και chardonnay της κοντινής Sonoma να αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Λίγο πιο νότια, στο οινοποιείο Tablas Creek στο Paso Robles, η σοδειά των αμπελιών φαίνεται και αυτή εξαίρετη. Μία σχετικά άγνωστη αλλά καλή φετινή επιλογή φαίνεται πως θα είναι και τα pinot noir της πολιτείας του Όρεγκον.

Αλσατία

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι καλοδεχούμενες βροχοπτώσεις και η περιορισμένη μείωση της θερμοκρασίας αναζωογονούν το αλσατικό έδαφος, ενώ η ηλιοφάνεια εντείνει την υγεία των αμπελιών.

Μπορντώ

Στη Μπορντώ, οι σοδειές διαφέρουν σε ποιότητα δεδομένου του ό,τι η μούχλα έπληξε το 90% των τοπικών παραγωγών σύμφωνα με την CIVB και ιδιαίτερα τα αμπέλια ποικιλίας merlot. Το οινοποιείο Château Smith Haut Lafitte, για παράδειγμα, έχασε το 40% των μερλό του.  Η κατάσταση στο Château Mouton Rothschild ήταν παρόμοια, αν και η ζημιά περιορίστηκε. Οι μίξεις των κρασιών αναμένεται να έχουν περισσότερο cabernet σε σχέση με merlot.

Βουργουνδία

Τα αποτελέσματα στη Βουργουνδία φαίνεται πως θα είναι πολύ θετικά παρά τις περιόδους χαλαζιού και καύσωνα. Αν και ορισμένα σταφύλια pinot noir αναγκαστικά θα πρέπει να πεταχτούν, τα άσπρα κρασιά αναμένεται να είναι εξαιρετικά σύμφωνα με τον γκουρού Τζάσπερ Μόρις. Τα κόκκινα κρασιά θα είναι είναι πιο χυμώδη, φρουτώδη και ελαφρύτερα τόσο σε αλκοόλ όσο και σε οξύτητα.

Καμπανία

Στην Καμπανία, τα σταφύλια πέρασαν μία δύσκολη περίοδο όπου οι αμπελώνες έπρεπε να μοιάζουν με «μικρούς κήπους», αφού ο βοτρύτης και η μούχλα έπλητταν την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το chardonnay αναμένεται να είναι πολύ καλό.

Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν

Στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, η ξηρασία και οι καύσωνες οδήγησαν σε μικρότερη παραγωγή μικρών σταφυλιών με πολύ συγκεντρωμένες εύσεις. Τα ροζέ του 2023 αναμένονται να έχουν έντονη γεύση, φρεσκάδα και ντελικάτα αρώματα.

Κοιλάδα του Λίγηρα

Στην κοιλάδα του Λίγηρα, οι εκάστοτε σοδειές διαφέρουν από αμπελώνα σε αμπελώνα και ποικιλία αμπελιών. Κερδισμένο από το κλιματικά δύσκολο έτος φαίνεται να είναι το muscadet με γινωμένα, γεμάτα σταφύλια, όπως είναι και το sancerre.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή στο Ανζού, όπου οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν μούχλα και σάπισμα, ιδιαίτερα για τα chenin blanc.

Προβηγκία

Στη «χώρα» του ροζέ, οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και οι καύσωνες του καλοκαιριού, τα κόκκινα κρασιά θα είναι καλά, αλλά μόνο οι παραγωγοί οι οποίοι συνέλλεξαν τα σταφύλια νωρίς και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα παράγουν καλά ροζέ.

Ροδανός

Η εταιρεία Chapoutier αποκαλεί τα σταφύλια του αμπελώνα της στο Saint-Joseph «θεϊκά», ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά τους καύσωνες, οι κρύες νύχτες έσωσαν τη σοδειά και τα κρασιά θα έχουν καλή ισορροπία και γεμάτη γεύση.

Ιταλία

Το barolo στο Πιεμόντε υπέστη, μεν, ζημιές σε ορισμένους αμπελώνες, αλλά θα είναι εξαιρετικό. Τα άσπρα κρασιά υποδεικνύουν δυνατό άρωμα, ενώ τα κόκκινα του Νεμπιόλο ωριμάζουν αυτή τη στιγμή κάτω από τον ιταλικό ήλιο.

Όσο για το prosecco, ο συνδυασμός του χαλαζιού και της ξηρασίας στα βορειοανατολικά της Ιταλίας έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες, με μερικά οινοποιεία να χάνουν το 90% της σοδειάς τους. Η ποιότητα των φρούτων, όμως είναι καλή και η παραγωγή θα μειωθεί κατά 10% με 20%. 

Ισπανία

Η ξηρασία, οι καύσωνες, ο αέρας και το χαλάζι οδήγησαν στη μικρότερη σοδειά κρασιού στην ισπανική ιστορία, με περιοχές όπως η Καταλονία να έχουν υποφέρει ιδιαίτερα.

Πορτογαλία

Άνω-κάτω ήταν και η φετινή χρονιά για την Πορτογαλία. Παρ’ όλα αυτά, τα άσπρα σταφύλια έχουν καλή ποιότητα ενώ τα κόκκινα μπορεί να οδηγήσουν σε μία εξαιρετική χρονιά για τα port.

Aγγλία

Η Αγγλία κατέγραψε υψηλό ρεκόρ σοδειάς φέτος, αφού η κλιματική αλλαγή την έχει μετατρέψει σε… Ιταλία, με «καλοκαιρινό» Σεπτέμβριο και συγκομιδή τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέος γύρος μακροχρόνιων μισθώσεων για τέσσερα ΞΕΝΙΑ από Κρήτη μέχρι Ξάνθη (pics)

Οι 13 ελληνικές υποψηφιότητες για τα ευρωπαϊκά “Οσκαρ” αρχιτεκτονικής: Κορυφαία έργα σε όλη την χώρα

5 καλοί λόγοι για να ξεκινάμε την μέρα μας με περπάτημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ