Η πρόσφατη τραπεζική κρίση εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη ρευστότητα, τις γραμμές πίστωσης και τις χρεοκοπίες τραπεζών, σύμφωνα με τον αναλυτή και παρουσιαστή της εκπομπής «Mad Money» του CNBC, Τζιμ Κρέιμερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές αναμένουν πως, εκτός από τις «παραδοσιακά αμυντικές» επιχειρήσεις, τα εταιρικά κέρδη θα καταγράψουν μία γενικότερη αλλά σημαντική μείωση. Παράλληλα, πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν πως οι μετοχές τεχνολογίας των εταιρειών με υψηλή κεφαλαιοποίηση (large-cap) αποτελούν ασφαλές καταφύγιο στην παρούσα φάση.

«Δε μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, αυτή η διελκυστίνδα της δημιουργίας ή μή ύφεσης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο αναγκάζει τους επενδυτές να επιλέξουν μία συγκεκριμένη στρατηγική. Προσωπικά, θα αγνοήσω τους πάντες», τόνισε ο Κρέιμερ, υπογραμμίζοντας πως το γκρουπ των επενδυτών οι οποίοι αναμένουν απογοητευτικά εταιρικά κέρδη θα μπορούσε να έχει δίκιο εάν δεν υποστηριζόταν μόνο από το αφήγημα της μείωσης των μετοχών. Ο παρουσιαστής υποστηρίζει πως η τραπεζική κρίση ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, όσον αφορά την επίδραση που είχε στον τραπεζικό δανεισμό και η πτωτική πορεία αυτή θεωρείται λογική.

Ο Κρέιμερ τόνισε πως η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις σε μακροοικονομικά «ευαίσθητες» μετοχές, αφού υποδηλώνει πως η Fed έχει σχεδόν τελειώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Όσο για τους επενδυτές που τοποθετούνται «αμυντικά», ο αναλυτής υποστήριξε πως κάνουν λάθος. Τόνισε πως, πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, οι μετοχές των φαρμακευτικών και των εταιρειών συσκευασμένων αγαθών είχαν καταγράψει σημαντική μείωση αφού η αγορά τις θεωρούσε «υπερβολικά αμυντικές», κάτι το οποίο υποδεικνύει ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα των αγορών.

Τέλος, οι μετοχές των Big Tech αποτελούν, μεν, δέλεαρ για πολλούς, αλλά ο Κρέιμερ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για επένδυση σε μετοχές όπως αυτή της Google η οποία, μεν, έχει καλό ισολογισμό εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, αλλά προχωρά στη μείωση του λειτουργικού της κόστους περιορίζοντας έξοδα όπως τα συρραπτικά και τα λάπτοπ.

Ο Κρέιμερ τόνισε πως «το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Google είναι να προχωρήσει σε γενναίες απολύσεις και να καταγράψει αύξηση των εταιρικών της κερδών, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ικανή να κάνει».

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Διαδικασίες εξπρές στις επιστροφές φόρων – €6,11 δισ. στους δικαιούχους

Στεγαστικά δάνεια: 7+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια

Φόβος στους επενδυτές και μαζική στροφή στην ασφάλεια: Ροές – ρεκόρ 1,5 τρισ. δολαρίων