Από τις 31 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του φυσικού αερίου σε ρούβλι (αντί για δολάρια ή ευρώ) προς τις «μη φιλικές χώρες», στο πλαίσιο των αντιμέτρων της Ρωσίας στις μαζικές κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγία σε κυβέρνηση, κεντρική τράπεζα και Gazprom (εταιρεία φυσικού αερίου) να προετοιμαστούν έως τις 31 Μαρτίου για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμής των συμβάσεων για την προμήθεια του φυσικού αερίου.  

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τα κράτη της Ε.Ε. ως «μη φιλικές χώρες», λόγω των κυρώσεων προς τη Μόσχα και γ’ αυτό τον λόγο έχει ξεκαθαρίσει ότι εφεξής θα πρέπει να αγοράζουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλι. Φυσικά, αυτό αναμένεται να στηρίξει αισθητά τη συναλλαγματική αξία του ρωσικού νομίσματος, σε μια περίοδο κατά την οποία τα αποθέματα ξένα συναλλάγματος (δολάρια, ευρώ) της ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι «παγωμένα».  

Πάντως, οι χώρες της Δύσης, και κυρίως της Ε.Ε., οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο της Ρωσίας, δεν έχουν επιδείξει προθυμία να αλλάξουν το νόμισμα πληρωμών προς το Κρεμλίνο. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή δεν προβλέπεται από τα υπάρχοντα συμβόλαια, τα οποία αναφέρουν ότι το νόμισμα πληρωμής είναι το ευρώ ή το δολάριο. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός δε, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν ξέρει καν πώς μοιάζει ένα ρούβλι. Η ιταλική εταιρεία Eni επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο να πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα. 

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς η Ευρώπη θα αντιδράσει μόλις απαιτηθεί από τη Gazprom η πληρωμή των συμβολαίων σε ρούβλι. Ιδίως από τη στιγμή που για τους επόμενους μήνες είναι πολύ δύσκολη η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες πηγές παραγωγής. Κι αυτό παρά τη συμφωνία – μαμούθ για τη μελλοντική εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). 

Διαβάστε επίσης

Οι στεριανές μπίζνες των εφοπλιστών, ο νέος διαδικτυακός παίκτης, ο Σαχίνης και το bonus του 1 εκατ. ευρώ

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

Αμερικανικό LNG: Στη Γερμανία οι πρώτες συνομιλίες για τις νέες εξαγωγές στην Ευρώπη