Αμερικανοί εξαγωγείς φυσικού αερίου και Γερμανοί αγοραστές του καυσίμου από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο για να επιταχύνουν τις συνομιλίες σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία θα φιλοξενήσει συζητήσεις πολιτικής μεταξύ προμηθευτών υγροποιημένου αερίου και γερμανικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στις 30 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Βερολίνου για τον Ενεργειακό Διάλογο.

Κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης συνάντησης που θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα, στελέχη της αγοράς LNG των ΗΠΑ και οι Γερμανοί ομόλογοί τους σχεδιάζουν να συζητήσουν εμπορικές συμφωνίες ως απάντηση στο κάλεσμα του Βερολίνου για την κατασκευή περισσότερων τερματικών επαναεριοποίησης. Η Sempra Infrastructure LLC, εταιρεία ανάπτυξης LNG των ΗΠΑ, και η Shell Plc, η οποία έχει συνεργαστεί με την RWE AG για την κατασκευή μιας εγκατάστασης στη Γερμανία, αναμένεται να παρευρεθούν σε αυτή τη συνάντηση.

Η Tellurian Inc., η οποία σχεδιάζει ένα εξαγωγικό συγκρότημα στη Λουϊζιάνα, σκοπεύει επίσης να παραστεί στις συνομιλίες.

«Φυσικά θα παρευρεθούμε και θα ακούσουμε. Τελικά, αυτές οι συμφωνίες για να κλείσουν χρειάζονται άμεσες διαπραγματεύσεις ένας προς έναν», είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Tellurian, Charif Souki.

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο. Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, οι συνομιλίες θα αγγίξουν επίσης και το θέμα του υδρογόνου.

Προς αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν λίγες ημέρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψαν σχέδια για να ενισχύσουν τις παραδόσεις αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο την αποδέσμευσή της από τις ρωσικές προμήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τη Γερμανία να σταματήσει την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα είχε αυξήσει κατακόρυφα τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα. Η Γερμανία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 50% του φυσικού της αερίου, αλλά η ΕΕ έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. Επομένως η χώρα σπεύδει τώρα να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τη δημιουργία νέων υποδομών LNG, ενώ «ξεπαγώνει» και όσα βρίσκονταν σε καθυστέρηση. Ο κατασκευαστής ενός προγραμματισμένου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbuettel, κοντά στο Αμβούργο, πιέζεται τώρα να επισπεύσει το έργο που σχεδιάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχει αντιμετωπίσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση αυτό το μήνα παρενέβη ως εταίρος για τον τερματικό σταθμό καθώς η χώρα αναζητά επίσης να εισάγει περισσότερο LNG από προμηθευτές όπως το Κατάρ.

«Βιάζονται, πιέζουν, θέλουν το τερματικό να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Marcel Tijhuis του German LNG Terminal GmbH, που αναπτύσσει το έργο, σε συνέδριο στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα.  «Με την είσοδο της γερμανικής κυβέρνησης στο έργο ελπίζουμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα ολοκληρωθεί σύντομα» πρόσθεσε.

Αντίστοιχη κινητικότητα για νέες συμφωνίες προμήθειας αμερικανικού LNG αναμένονται και από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στον απόηχο της στρατηγικής συμφωνία Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και το 2022

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

Trans Maldivian Airways: Η εταιρεία από τις Μαλδίβες που θέλει να πετάξει με τα υδροπλάνα της στην Ελλάδα