Ο τομέας των κατασκευών στη Γερμανία πάει από το κακό στο χειρότερο τους τελευταίους μήνες. Τα οικονομικά στοιχεία προσφέρουν μια απογοητευτική εικόνα και οι ηγέτες του κλάδου εμφανίζονται ανήσυχοι.

«Ο τομέας της κατασκευής κατοικιών περνάει, θα έλεγα, κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε την Πέμπτη στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC ο Ντόμινικ βον Άχτεν, πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας δομικών υλικών Heidelberg Materials.

Τον Ιανουάριο τόσο το τρέχον κλίμα όσο και οι προσδοκίες για τον γερμανικό τομέα των κατασκευών υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Η μέτρηση του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις -59 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες έπεσαν στις -68,9 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα PMI Ιανουαρίου για τις κατασκευές στη Γερμανία από την Hamburg Commercial Bank υποχώρησε επίσης στη χαμηλότερη ένδειξη όλων των εποχών (36,3 ενώ η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν επίσης η χαμηλότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία. Οι μετρήσεις του δείκτη PMI υπό του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση.

«Από τις ευρείες κατηγορίες κατασκευών που παρακολουθούνται από την έρευνα, η στεγαστική δραστηριότητα παρέμεινε η χειρότερη επίδοση, παρουσιάζοντας ταχύτατο ρυθμό μείωσης», όπως αναφέρεται στην έκθεση του PMI.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση μείωσε τις προσδοκίες της για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024 στο 0,2% από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,3%. Ο Χάμπεκ αναφέρθηκε στα υψηλότερα επιτόκια ως βασική πρόκληση για την οικονομία, εξηγώντας ότι αυτά οδήγησαν σε μειωμένες επενδύσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα στοιχεία του Ifo έδειξαν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέφεραν ακυρώσεις παραγγελιών και έλλειψη παραγγελιών είχε μειωθεί ελαφρώς τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Πάραυτα, το 52,5% των εταιρειών δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αρκετές παραγγελίες, γεγονός που επιβαρύνει τον κλάδο.

Ωστόσο, ο βον Άχτεν εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει τουλάχιστον κάποια ανακούφιση σύντομα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν καλά νέα όσον αφορά τα επιτόκια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός πραγματικά μειώνεται στη Γερμανία. Ίσως η ΕΚΤ αποφασίσει γρηγορότερη μείωση των επιτοκίων της απ’ ό,τι όλοι πιστεύουμε. Αν γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς θα επανέλθει και η εμπιστοσύνη», δήλωσε.

Μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για τις οικονομικές προοπτικές την Πέμπτη, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και θα επιστρέψει στον πληθωριστικό-στόχο του 2% το 2025.

Σημειωτέον πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι «πρόωρη», ακόμη και όταν σημειώνεται πρόοδος στον πληθωρισμό. Ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων παραμένει ασαφές, οι αγορές τιμολογούν ευρέως ότι η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Διαβάστε ακόμα 

Ερευνα Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ (γραφήματα) 

Μπιλ Γκέιτς: Σε μόλις 4 μετοχές έχει το 82% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ύψους $42 δισ. – Ποιες είναι 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ