Σε νέα φάση περνά η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Οπως ανακοινώθηκε   εξαπέλυσαν πλήγματα σε περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες μαχητών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή των Κεντρικών Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ  αντιστράτηγου Άλεξ Γκρίνκεγουιτς. Στα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πυρομαχικά ακριβείας διαφόρων τύπων. Οι στόχοι περιλάμβαναν κόμβους διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και σύστημα ραντάρ αεράμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι.

Η έναρξη της συμμαχικής επίθεσης οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου με το μπρεντ να κινείται στα 78,76 δολάρια, άνοδος 1,74% και το  αμερικανικό αργό στα 73,37 δολ.  άνοδος 1,87%.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου. Σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την 1η Ιανουαρίου από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσουν στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούθι την 9η Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό HMS Diamond και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε σε δημοσιογράφους ότι «στοχοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», κατά τρόπο ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών» – με τον όρο αυτό ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρεται σε θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση καταβλήθηκαν, κατ’ αυτόν, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες.

 ΗΠΑ απηύθυναν πρόσφατα «προειδοποίηση χωρίς περιστροφές» στους αντάρτες και ότι προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αξίωσε να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αντέδρασαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή κι ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Σούνακ: Η Βρετανία και σύμμαχοί της εξαπέλυσαν «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ιράν: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι επιθέσεις

Το Ιράν “καταδικάζει σθεναρά” τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι στο Telegram.  “Αυτές οι αυθαίρετες επιθέσεις δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτούν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή”.
Χαρακτηρίζει τις επιθέσεις παραβίαση του διεθνούς δικαίου- ζητά από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου.

Πλήγμα στο παγκόσμι0 εμπόριο

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στα λιμάνια λόγω των αβέβαιων δρομολογίων των πλοίων και των ελλείψεων εξοπλισμού που προκαλούνται από τη μετατόπιση των άδειων εμπορευματοκιβωτίων προειδοποιεί η HSBC Global Research. Οι προκλήσεις αυτές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω από την επερχόμενη κινεζική πρωτοχρονιά. Εάν η κρίση παραμείνει ανεπίλυτη τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές spot ακόμη υψηλότερα και στη συνέχεια να αυξήσει τις τιμές των συμβολαίων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες διαπραγματεύονται τα ετήσια συμβόλαιά τους με τους λιανοπωλητές. Ενώ αυτό μπορεί να αποτρέψει μια σημαντική μείωση των κερδών του κλάδου σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από τις διαταραχές, προσθέτει επίσης στις αυξανόμενες ανησυχίες στον κλάδο. Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI) αυξήθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν διπλάσιες από ό,τι ήταν στα τέλη Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, εξαιρουμένης της περιόδου COVID-19, τόσο οι τιμές SCFI όσο και οι τιμές SCFI Σαγκάη-Ευρώπη βρίσκονται επί του παρόντος στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μειώθηκαν κατά 40% τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ  έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν πλέον αυτή τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας.  Ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε στα 544 το διάστημα αυτό έναντι 777 πέρυσι, διευκρίνισε.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα: Τι δείχνουν οι κρατήσεις σε Airbnb, Booking, Expedia Group, TripAdvisor για τη βραχυχρόνια μίσθωση (γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί από εμπορικά κέντρα μέχρι και… τηλεοπτικό κανάλι (pics)

Τα κουκιά του «γάμου» και ο Βορίδης, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ισπανοί γαμπροί της Avramar και ένα deal που σώθηκε από το «Ξέπλυμα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ