Νέες απειλές για την τήρηση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών εξαπέλυσε η Ρωσία διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απείλησε εκ νέου με κατάρρευση της συμφωνίας, εφόσον η Δύση δεν συμφωνήσει να άρει τις κυρώσεις προς τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούλιο, έχει έκτοτε ανανεωθεί δύο φορές. Τον περασμένο μήνα, συμφωνήθηκε η παράταση της για άλλες 60 ημέρες, αν και ο ΟΗΕ και η Ουκρανία πίεζαν για την παράταση της κατά 120 μέρες.

Η εφαρμογή της συμφωνίας στάθηκε σημαντική τόσο για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης όσο και για την υποχώρηση των διεθνών τιμών των σιτηρών που είχαν πάρει την ανιούσα μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο κ. Λαβρόφ συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Γιατί διαμαρτύρεται η Μόσχα

Κατά τη ρωσική πλευρά, διαπιστώνεται αποτυχία στην εφαρμογή όλων των όρων της συμφωνίας, ειδικά όσον αφορά την χαλάρωση των εμποδίων προς τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που ήταν βασικός όρος της Μόσχας.

«Αφότου παρατείναμε τη συμφωνία για άλλες 120 μέρες, δεν διαπιστώσαμε καμία ένδειξη πως τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να επιλυθούν και έχουμε κουραστεί να απευθυνόμαστε στη συνείδηση όσων την καθορίζουν» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός.

Αν και τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα προς τις τράπεζες και τις συναλλαγές, τα logistics και την ασφαλιστική τους κάλυψη προκαλούν σοβαρά εμπόδια στη ροή των εξαγωγών της.

Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε πως, αν η Δύση δεν τηρήσει τους όρους, τότε η ρωσική πλευρά θα την παρακάμψει, αποσύροντας ουσιαστικά την στήριξη της προς τη συμφωνία. «Θα εργαστούμε, αν χρειαστεί, εκτός του πλαισίου της πρωτοβουλίας. Και έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με την Τουρκία και το Κατάρ» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δύο φιλικές προς τη Μόσχα χώρες μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικούς δρόμους στις ρωσικές εξαγωγές.

Στην περίπτωση αυτή δε, η Ουκρανία θα δει και πάλι τους θαλάσσιους διαδρόμους της Μαύρης Θάλασσας να «κλείνουν» και θα πρέπει να διοχετεύσει τις εξαγωγές των σιτηρών της προς τις δυτικές αγορές είτε μέσω εδάφους είτε μέσω ποταμών.

Τουρκικές… πλάτες

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο θέμα, προειδοποίησε επίσης ότι τα εμπόδια προς τα ρωσικά σιτηρά και τα λιπάσματα θα πρέπει να αρθούν άμεσα. Στήριξε δε, τη γραμμή της Μόσχας σχολιάζοντας πως, προκειμένου να παραταθεί η συμφωνία, θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν.

«Δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην παράταση της συμφωνίας. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τις ουκρανικές όσο και τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να περιορίσουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά και τα προβλήματα που βιώνουν όλα τα νοικοκυριά του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Υπολογίζεται πως πάνω από 27 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία μέσω συνολικά 881 εμπορικών πλοίων που αναχώρησαν από τη Μαύρη Θάλασσα από τον περασμένο Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει πόρτα χρηματοδότησης σε 60.000 ΜμΕ – Μητσοτάκης: Στόχος καλύτεροι μισθοί και αμοιβές (pics) (upd)

Νίκος Στασινόπουλος: Τα «κλειδιά» για τις επιδόσεις της Viohalco φέτος – Τι περιμένει για την αγορά