Μία πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου ανέδειξε τις 400 πλουσιότερες οικογένειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 0.0002% όλων των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από οικονομολόγους της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων και του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, ο εκτιμώμενος φορολογικός συντελεστής τους, που καταβλήθηκε σε εισόδημα 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εννιαετίας αυτής, είναι «χαμηλός» σε σχέση με άλλους φορολογούμενους.

Συγκριτικά, οι Αμερικανοί πλήρωσαν έναν μέσο φόρο 13,3% επί του εισοδήματός τους το 2018, σύμφωνα με ανάλυση του Tax Foundation.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όλους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων. Διευκρινίζεται δε, ότι δεν επηρεάζει επίσης τα ετήσια επενδυτικά κέρδη, όπως κάνει η έκθεση του Λευκού Οίκου για τον συνολικό πλούτο.

Η ανάλυση αυτή ακολουθεί την πρόταση των Δημοκρατικών για την αύξηση των φόρων στους πλούσιους και τις εταιρείες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έως και 3,5 τρισ. δολ. επενδύσεις για εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα των παιδιών και μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη, αντιτίθενται στο ευρύ φορολογικό πακέτο, το οποίο θα καταργήσει πολλά μέτρα από της δικής τους φορολογικής μεταρρύθμισης του 2017.

Τα ευρήματα της έκθεσης είναι παρόμοια με εκείνα μιας πρόσφατης έρευνας της ProPublica, η οποία διαπίστωσε ότι μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Τζεφ Μπέζος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, Έλον Μασκ και Τζορτζ Σόρος πληρώνουν ένα μικρό μερίδιο του πλούτου τους σε φόρους.

Οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πλήρωσαν έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή ύψους 3,4% από το 2014 έως το 2018, ενώ η καθαρή τους περιουσία αυξήθηκε κατά 401 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία επικαλείται εμπιστευτικά στοιχεία της αμερικανικής Εφορίας.

Εισόδημα από επενδύσεις

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί αξιοποιούν τους υφιστάμενους φορολογικούς νόμους για να πληρώσουν χαμηλό συντελεστή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι χαμηλόμισθοι και οι Αμερικανοί που ανήκουν στη μεσαία τάξη, την ίδια ώρα, πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του φόρου εισοδήματός τους βάση της μισθοδοσίας τους.

Αντίθετα, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από επενδύσεις, οι οποίες, αν διατηρηθούν για περισσότερο από ένα χρόνο, φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή από τους μισθούς.

Ο κορυφαίος ομοσπονδιακός συντελεστής φόρου εισοδήματος στους μισθούς είναι 37%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής για μερίσματα και περιουσιακά στοιχεία (όπως μετοχές και σπίτια) που πωλούνται για κέρδος είναι 20%.

Οι πλούσιοι μπορούν επίσης να απαλλαγούν από τον φόρο της εκτιμώμενης αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου, αν δεν το πουλήσουν. Μπορούν ωστόσο, να μεταβιβάσουν επενδύσεις σε κληρονόμους με τη λεγόμενη «ενίσχυση της βάσης».

Αυτό σημαίνει ότι οι κληρονόμοι, εάν πουλήσουν το περιουσιακό στοιχείο, δεν θα πληρώσουν φόρους για κέρδη που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του αρχικού ιδιοκτήτη.

Η έκθεση του Λευκού Οίκου εξετάζει το εισόδημα από «μη πραγματοποιημένα κεφαλαιακά κέρδη» (ή, μη φορολογημένη αύξηση περιουσιακών στοιχείων), μια απόκλιση από τις τυπικές αναλύσεις, οι οποίες συχνά δεν περιλαμβάνουν αυτό το μέτρο εισοδήματος, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.

Ωστόσο, ο εκτιμώμενος φορολογικός συντελεστής του 8,2% (στον οποίο αναφέρεται η ανάλυση) ενδέχεται να μην είναι ακριβής λόγω «ατελών» δεδομένων και μεθόδων, σύμφωνα με την έκθεση. Το ποσοστό θα μπορούσε να κυμαίνεται από 6% έως και 12%, όπως είπαν.

«Τονίζουμε ότι κάθε εκτίμηση των φορολογικών συντελεστών στους πλουσιότερους είναι αβέβαιη, λόγω των τρέχοντων περιορισμών σε ό,τι αφορά στα προσωπικά δεδομένα», αναφέρουν οι συν-συγγραφείς της έρευνας, Greg Leiserson, ανώτερος οικονομολόγος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων και Danny Yagan, επικεφαλής οικονομολόγος για το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει επίσης φόρους όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, η εισφορά δηλαδή 40% σε ακίνητα αξίας άνω των 23,4 εκατομμυρίων δολαρίων για παντρεμένα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ανώτατου ομοσπονδιακού φορολογικού συντελεστή για τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα σε 39,6% (το ίδιο ανώτατο επιτόκιο στους μισθούς) για όσους έχουν εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής πρότειναν μια διαφορετική προσέγγιση, που θέλει να διατηρείται ανέπαφη η διαδικασία και να επιβάλλεται ανώτατο επιτόκιο 25% στα κεφαλαιακά κέρδη.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Από αρχές του 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

ΔΕΗ: Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την ΑΜΚ – Τι απαντούν κύκλοι της επιχείρησης

Φρεγάτες Belh@rra: Τι δυνατότητες έχουν, πότε θα παραδοθούν και πόσο θα κοστίσουν