Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρδάκης έδωσε εντολή για έρευνα, προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτά της χειραγώγησης και της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading)..

Στη δικογραφία που θα σχηματιστεί θα συσχετιστεί και η αναφορά που κατέθεσαν στις αρχές της εβδομάδας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έξι δικηγόροι.

Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά τους που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι έξι δικηγόροι υποστηρίζουν πως υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από ρεπορτάζ και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.

Τα δημοσιεύματα που επισυνάπτουν στην αναφορά τους οι έξι δικηγόροι κάνουν λόγο για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «χωρίς προφανή λόγο», ενώ αναφέρονται και σε «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)».

Τι απαντούν κύκλοι της εταιρείας

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ που μίλησαν στο newmoney η μηνυτήρια αναφορά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης θα συνεχιστεί κανονικά. Σχολιάζουν δε ότι ανάλογες παρεμβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί και σε άλλες μεγάλες ΑΜΚ (τράπεζες).

Προκαταρκτική έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα επί των συναλλαγών της μετοχής της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο κατά το διάστημα προ της ανακοίνωσης της ΑΜΚ ύψους 750 εκατ.ευρώ που ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, ερευνάται κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν παραβάσεις περί inside trading, από χαρτοφυλάκια δηλαδή που γνώριζαν ότι επίκειται ανακοινώσεις για τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ μετά και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί στοιχεία από χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να ελεγχθούν ασυνήθιστες κινήσεις και υψηλοί όγκοι συναλλαγών και κατά πόσον στοιχειοθετούνται παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Από αρχές του 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Πρόεδρος βενζινοπωλών: «Φωτιά» τα καύσιμα – Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη (Vid)

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Το σφυρί που ρίχνει τίτλους τέλους σε μια ιστορία 141 ετών