Να θέσει μέχρι τέλος του χρόνου σε ισχύ την μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό είναι ο στόχος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλουν οι Γάλλοι αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις όπου ένα 70% την απορρίπτει.

Ποτέ άλλοτε τα περασμένα χρόνια το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν δεν ήταν χαμηλότερο. Κυμαίνεται στο 20%. Αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολεί.Διανύει τη δεύτερη και τελευταία θητεία του σε αυτό το αξίωμα και όπως είπε στην περίφημη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, «δεν μπορώ να εκλεγώ σε 4 χρόνια, δεν κοιτάζω ποσοστά δημοτικότητας, κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για τη χώρα». Από την άλλη πλευρά, παραδέχτηκε βέβαια ότι ο αγώνας για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη έχοντας απέναντί του την πλειοψηφία των Γάλλων δεν τον «διασκεδάζει», αλλά πρέπει να γίνει.

Διαδηλωτής έχασε έναν όρχι

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν είναι λίγο πολύ γνωστά. Το νομοσχέδιο, σύμβολο του κράτους πρόνοιας, πέρασε από τη Βουλή χωρίς επίσημη ψηφοφορία. Αλλά η κυβέρνηση Μπορν επέζησε παρά τρίχα και από τις δύο προτάσεις μομφής της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω παρά το ό,τι η βία της αστυνομίας ξεφεύγει από τα όρια. Ένας 26χρόνος διαδηλωτής χτυπήθηκε από αστυνομικό με γκλομπ ανάμεσα στα πόδια, οι γιατροί στο νοσοκομείο αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν έναν όρχι. Η εποπτική αρχή της αστυνομίας ξεκίνησε έρευνα. Από την περασμένη Δευτέρα εκατοντάδες κρατούνται προσωρινά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πατρίκ Μποντουέν, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info, επέκρινε την «ανησυχητική κατάσταση της Δημοκρατίας» και την αυξανόμενη αστυνομική βία. Αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας απέρριψε τις κατηγορίες για αυθαίρετες συλλήψεις

“Νομίζω ότι είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να πείσουμε όλους, δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτό, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα”, δήλωσε ο Μακρόν απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων για λογαριασμό των France 2 και TF1. «Μένω σταθερός στις ενέργειές μας. Κάνω αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μακρόν. «Θα μπορούσα να είχα ενεργήσει όπως οι προκάτοχοί μου, κωλυσιεργώντας και απλά κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί» τόνισε, εκφράζοντας κατανόηση για τις διαμαρτυρίες και τη λαϊκή οργή. «Η χρήση του δικαιώματος στην απεργία είναι νόμιμη, θα ακούμε, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, αλλά δεν θα υποκύψουμε στη βία» τόνισε, αναφερόμενος στις βίαιες ταραχές τη νύχτα και στους εμπρησμούς κάδων και αυτοκινήτων.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle