search icon

Διεθνή

Μασκ και Γέλεν στρέφονται κατά του bitcoin λόγω της κλιματικής αλλαγής

Δεδομένα έρευνας επιστημόνων του Cambridge University αποδεικνύουν πως η ενεργειακή χρήση έφτασε σε νέο ζενίθ φέτος λόγω του bitcoin mining. 

Η απόφαση του Ελον Μασκ για άρση της ικανότητας πληρωμών προς την Τesla στη μορφή bitcoin έχει προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον στην κλιματική επίπτωση των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το CNBC. 

Ο Μασκ ανέφερε την περασμένη Τετάρτη πως η Tesla δε θα δέχεται πια bitcoins λόγω των «αυξημένων αναγκών σε ορυκτά καύσιμα που χρειάζεται το bitcoin mining».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δεδομένα έρευνας επιστημόνων του Cambridge University τα οποία αποδεικνύουν πως η ενεργειακή χρήση έφτασε σε νέο ζενίθ φέτος λόγω του bitcoin mining. 

Η Tesla δεν πρόκειται να πουλήσει τα bitcoin της (αξίας περίπου $2,5 δισ) ενώ ο Μασκ ανέφερε πως θα συνεχίσει τις συναλλαγές με τα κρυπτονομίσματα όταν το mining αρχίσει να χρησιμοποιεί καθαρότερες μορφές ενέργειας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «μελετούμε και άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν λιγότερο από το 1% της ενέργειας των bitcoin».

Τα σχόλια του Μασκ ανατάραξαν τις αγορές κρυπτονομισμάτων, με πτώση των αξιών περίπου $365,85 δισ μετά το tweet του. 

Γιατί ανησυχεί ο Μασκ;

Οι επικριτές των bitcoin εδώ και πολλά χρόνια ανησυχούν για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από χώρες όπως η Σουηδία και η Μαλαισία, σύμφωνα με τον δείκτη Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. 

Το “λογιστικό βιβλίο” των Bitcoins είναι αποκεντρωμένο, κάτι που σημαίνει πως δεν ελέγχεται από κανέναν. Ανανεώνεται συνεχώς από ένα δίκτυο υπολογιστών ανά τον κόσμο.

Οι “miners” οι οποίου “εξορυγνύουν” bitcoins έχουν κατασκευάσει συγκεκριμένους υπολογιστές οι οποίοι λύνουν τις περίπλοκες μαθηματικές και αλγοριθμικές εξισώσεις που “τυπώνουν” νέα bitcoins. 

Οι miners πρέπει να επενδύσουν τεράστια ποσά σε ειδικό εξοπλισμό. Ενα από τα κύρια κίνητρα του μοντέλου των bitcoin, γνωστό και ως “proof of work” αποτελεί την υπόσχεση ανταμοιβής με Bitcoin εάν επιλυθούν οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι.

Είναι άξιο αναφοράς πως το dogecoin το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε κατακόρυφα σε αξία λόγω της υποστήριξης του Μασκ, χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο ανταμοιβής.

Η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγητής στο University of Sussex Business School εξηγεί πως η δυσκολία στην “εξόρυξη” bitcoins αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια.

«Ολο και περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την επίλυση των εξισώσεων», ανέφερε η Αλεξάντερ, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει πως η δυσκολία θα συνεχίσει όσο περνάει ο καιρός και όσοι περισσότεροι εξορυγνύουν τα bitcoins».

O Mασκ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των bitcoin. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πως «το bitcoin είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για τις συναλλαγές και χρησιμοποιεί ιλιγγιώδη ποσά ενέργειας»

Πόσο βλάπτουν το κλίμα τα bitcoins;

Το ζήτημα είναι περίπλοκο. Από τη μία, το δίκτυο των bitcoins χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μεγάλο μέρος της εξόρυξης γίνεται στην Κίνα, της οποία η οικονομία βασίζεται ακόμη τα μάλα στον άνθρακα. 

Τον προηγούμενο μήνα, ένα ορυχείο άνθρακα στην περιοχή Σιντζιάνγκ πλημμύρισε και έκλεισε. Αυτό περιόρισε περίπου το ¼ την υπολογιστική δύναμη των εξορύξεων των bitcoins, σύμφωνα με το CoinDesk. 

Τον Μάρτιο, η περιοχή της Κίνας στην Ενδοχώρα της Μογγολίας ανέφερε πως θα σταματήσει το mining των κρυπτονομισμάτων στην περιοχή λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας. 

Από την άλλη, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα αναφέρουν πως πολλοί εξ αυτών προσελκύονται από τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο το κόστος παραγωγής τους μειώνεται. Στην Κίνα, η περιοχή Σιτσουάν προσελκύει όλο και περισσότερους εξ αυτών, λόγω του χαμηλού κόστους που οφείλεται στα εργοστάσια παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. 

Τον προηγούμενο μόλις μήνα, η fintech επιχείρηση του Τζακ Ντόρσεϊ, Square, και η Αrk Invest της Κάθι Γουντ ανακοίνωσαν πως το bitcoin mining θα βοηθήσει στην καινοτομία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι επικριτές της ανακοίνωσης υπογράμμισαν πως οι δύο επενδυτές είχαν προφανές συμφέρον.

Προβλήματα διακυβέρνησης

Είτε τα bitcoin είναι βλαβερά για το περιβάλλον είτε όχι, οι αναφορές για υπερβολική χρήση ενέργειας επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. 

Η ESG (η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση / Environmental, social and corporate governance) αποτελεί ένα νέο trend στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους μάνατζερ να συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης στα χαρτοφυλάκιά τους. Μερικοί μέτοχοι της Tesla από την πλευρά τους μπορεί να ανησυχούν πως η εταιρεία ποντάρει σε κάτι που μολύνει το περιβάλλον ενώ αναφέρει πως προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Ο Λαΐθ Χαλάφ, αναλυτής της AJ Bell ανέφερε πως «οι επενδυτές σε Bitcoin αναρωτιούνται πού θα οδηγηθούν. Τα ερωτήματα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ένα υπερβολικά ευαίσθητο σημείο αυτή την εποχή, και η κίνηση της Tesla μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές σε άλλες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν Bitcoins».

Διαβάστε ακόμα: 

 

Exit mobile version