Bloomberg

Η… νεκρανάσταση της Hertz: Ράλι 68% στη μετοχή μιας χρεοκοπημένης εταιρείας

  • newsroom


Η εταιρεία πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό χρηματιστηριακό rebound, αλλά ακόμα δεν έχει βγει στο... ξέφωτο. Οι λόγοι της ανόδου και οι προοπτικές της Hertz

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η Hertz Global Holdings θα επιβιώσει.

Όχι μόνο επιβίωσε, αλλά εξέπληξε και τους πάντες, με τη μετοχή της να εκτινάσεται κατά 68% στα $6,20 μετά από την εξαγορά της.

Η προσφορά μερικών κολοσσών της Wall Street προς εξαγορά της επιχείρησης που έγινε τελικώς αποδεκτή, όχι μόνο καλύπτει τους ομολογιούχους, αλλά ανακτά και 8$ ανά μετοχή για τους μετόχους. Είναι πραγματικά σπάνιο φαινόμενο για τους μετόχους να βγουν κερδισμένοι από τις υποθέσεις που αφορούν χρεοκοπίες βάσει του άρθρου 11 ή από τις υποθέσεις που αφορούν σε επιχειρήσεις πληγείσες από τα lockdowns του κορωνοϊού.

Tα $8 αποτελούν… έκπληξη και για έναν άλλο λόγο. Πριν από την εκρηκτική άνοδο της GameStop Corp, της πιο «καυτής» μετοχής φέτος, η Hertz αποτελούσε το «παιχνιδάκι» των day traders: όλοι τους πλήρωσαν μέχρι $6,25 για κάθε μετοχή, ακόμη και τη στιγμή που η Ηertz ανέφερε πως η μετοχή «δεν είχε καμία αξία».

Εάν συνδυάσει κανείς όλα τα παραπάνω δεδομένα, τότε πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ριμπάουντ στην πρόσφατη ιστορία των χρηματαγορών, η οποία σχεδόν αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη τύπου «V» της  αμερικανικής οικονομίας. Η εταιρεία, οι δανειστές της και οι μετόχοί της μπορούν -πια- να ευχαριστήσουν την γοργή ανάπτυξη, η οποία βοηθείται περαιτέρω  από τα οικονομικά κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις. Ακόμη και πριν από τρεις μήνες, οι μέτοχοι θα έχαναν τα πάντα, ενώ τώρα θα κερδίσουν περίπου $2,25 ανά μετοχή.  

H παγκόσμια έλλειψη των ημιαγωγών, η οποία περιορίζει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων επίσης βοηθά την Hertz. Λόγω της αύξησης των τιμών των μεταχειρισμένων οχημάτων, η Hertz μπορεί να χρεώσει περισσότερα για την ενοικίαση ή την πώληση αυτοκινήτων.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι μόνο θετικά για την Hertz. Οι πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες έφτασαν το ετήσιο ρεκόρ των $9,8 δισ το 2019, δεν έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ-πανδημίας. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία έχει επιστρέψει, λόγω της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και της επιστροφής των Αμερικανών στους δρόμους μετά την πανδημία.

Οτιδήποτε κι αν επέφερε το ενδιαφέρον των επενδυτών και των τραπεζών, οδήγησε σε πρόσφατη συνάντηση στο Μαϊάμι για την απόφαση του μέλλοντος της επιχείρησης. Η πλειοδοσία των προσφορών οδήγησε σε «σύγκρουση» των Knighthead Capital Management και Certares Management έναντι ενός γκρουπ των Centerbridge Partners, Dundon Capital Partners και Warburg Pincus.

Οι Knighthead και Certares βγήκαν κερδισμένοι, με ένα πλάνο το οποίο αποτιμά την Hertz στα $7,4 δισ.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνει πλήρη αποπληρωμή των χρεών και προσφέρει στους επενδυτές περίπου $240 εκατομμύρια σε μετρητά. Δεν συμπεριλαμβάνει, όμως, και περισσότερους εκ των επενδυτών του Reddit που κερδοσκόπησαν με τις μετοχές της Hertz.

Διαβάστε ακόμη:

Γουάτσα (Eurobank): «Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη»

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι ευκατάστατος; – Έχουμε την απάντηση

Άρση lockdown: Παίρνοντας πίσω την παλιά ζωή μας