Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, με χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να αναγκάζονται σε οπισθοχώρηση κυρίως στην περιοχή του Χαρκόβου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Ντονμπάς), κάτι το οποίο απειλεί με εκτροχιασμό τη de facto κυριαρχία της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.  

Το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιζιούμ, το οποίο αποτελεί μια στρατηγική τοποθεσία στον δρόμο προς το Ντονμπάς, υπό τον φόβο της περικύκλωσης από τους Ουκρανούς.  

Επισήμως το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η αποχώρηση από το Ιζιούμ -κι άλλες πόλεις της περιφέρειας του Χαρκόβου- αποτελεί μια απαραίτητη κίνηση για την ενίσχυση των δυνάμεων στο Ντόνετσκ (μία από τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς).  

Οι παραπάνω εξελίξεις κατέστησαν γνωστές, λίγο αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη της Κουπιάνσκ, μιας πόλης η οποία συνιστά βασικό κέντρο logistic για τα ρωσικά στρατεύματα που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία.  

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μάλιστα, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται στρατιώτες να σηκώνουν την ουκρανική σημαία στο κέντρο της Μπαλακέγιας, μίας πόλης στα νοτιοδυτικά του Κουπιάνσκ. 

Η προώθηση του στρατού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνιστά αποτέλεσμα του νέου γύρου προμήθειας στρατιωτικού και οπλικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των πανίσχυρων πυραύλων HIMARS, κάτι που τόνωσε σημαντικά την αυτοπεποίθηση των στρατιωτών –επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.  

«Η κατάσταση για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα πεδία μαχών κοντά στο Χάρκοβο είναι σκληρή» επιβεβαίωσε ο Yevgeny Poddubny, πολεμικός ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού VGTRK. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα αποφάσισε να στείλει επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, οι οποίες βρίσκονται καθ’ οδόν. Ωστόσο, είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα καταφέρουν να φθάσουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποτυχία κατάληψης του Κιέβου, το κύριο μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει μετατοπιστεί κοντά στο Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Υπό μερικό ρωσικό έλεγχο τελεί και η βορειοανατολική Ουκρανία (Χάρκοβο), αλλά και αρκετές περιοχές του νότου.

Την Πέμπτη ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο στρατός της χώρας ανακατάλαβε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Το αμερικανικό think tank Study of War υπολογίζει ότι η εν λόγω έκταση έχει διευρυνθεί σήμερα στα 2.500 τ.χλμ. 

Διαβάστε ακόμη:  

Αποκάλυψη: Φορτιστές made in Greece – Κατασκευάζονται στη Μάνδρα Αττικής  

Οικογένεια Αγούδημου: Άλλαξε χέρια η μεζονέτα στη Βουλιαγμένη – Ποια ακίνητα ακολουθούν   

Τι φέρνει η τριπλή αύξηση στις αποδοχές των συνταξιούχων