Μπορεί ο πλανήτης μας να γίνει πιο… χλωμός; Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, η Γη έχει χάσει ένα μέρος από τη φωτεινότητά της και για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «AGU – Geophysical Research Letters», δείχνει ότι η αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων στους ωκεανούς ευθύνεται για τη μείωση της φωτεινότητας του πλανήτη, καθώς τα σύννεφα που αντανακλούν το φως στο Διάστημα είναι λιγότερο φωτεινά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, κατά τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα από μετρήσεις δεκαετιών στη φωτεινότητα της Γης, δηλαδή στο φως που αντανακλάται από τον πλανήτη στην επιφάνεια της Σελήνης, καθώς και από μετρήσεις δορυφορικές.

Τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν σημαντική μείωση στην ανακλαστικότητα του πλανήτη, ή αλλιώς στη λευκαύγεια της Γης, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη το φως που αντανακλά η Γη είναι πλέον λιγότερο κατά μισό watt ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με μείωση στην ανακλαστικότητα της Γης κατά 0,5%.

Η πτώση αυτή έχει προκύψει κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια και θεωρείται σημαντική, καθώς ο πλανήτης αντανακλά περίπου το 30% του φωτός που προέρχεται από τον Ήλιο.

«Η πτώση στη λευκαύγεια της Γης ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς, αφότου αναλύσαμε τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών και μετά από 17 χρόνια, κατά τα οποία η λευκαύγεια ήταν σχεδόν σταθερή», είπε ο Philip Goode, ερευνητής στο New Jersey Institute of Technology και βασικός συντάκτης της έρευνας.

Τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται συγκεντρώθηκαν από το 1998 μέχρι το 2017 από το Big Bear Solar Observatory στη Νότια Καλιφόρνια, ενώ όταν σε αυτά προστέθηκαν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η μείωση στη λευκαύγεια έγινε αισθητή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα φωτεινά σύννεφα που αντανακλούν το φως πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τις δορυφορικές μετρήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA «Clouds and the Earth’s Radiant Energy System», που είναι γνωστό ως πρόγραμμα CERES.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μείωση της λευκαύγειας της Γης είναι μάλλον ανησυχητική. «Για αρκετό καιρό, πολλοί επιστήμονες ήλπιζαν ότι η υπερθέρμανση της Γης θα μπορούσε να συμβάλλει στο να σχηματίζονται περισσότερα σύννεφα και μεγαλύτερη λευκαύγεια», είπε ο Edward Schwieterman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ.

«Αυτό ίσως βοηθούσε στον έλεγχο της υπερθέρμανσης και στην ισορροπία του κλιματικού συστήματος. Αλλά φαίνεται ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο».

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Βλέπει» για την Ελλάδα ανάπτυξη 6,5% φέτος και αρνητικό πληθωρισμό

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Έρχονται κι άλλες ενεργειακές κρίσεις όπως η τωρινή

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Σταδιακή βελτίωση στις αγορές φυσικού αερίου και την ενεργειακή κρίση