«Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται». Αυτή είναι η εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, όπως τη διατύπωσε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας  στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά V»- Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» και σε πάνελ με θέμα «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας», με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos εξήγησε ότι «οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας στην Ευρώπη και όχι μόνο αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση «χθες», χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς την εξασφάλιση για το πληθυσμό του πιο βασικού αγαθού που είναι η ενέργεια».

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι αν και έχουμε αποφασίσει πως το καύσιμο μετάβασης, χωρίς αμφιβολία, θα είναι το φυσικό αέριο «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχθούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις, -πολλών δισεκατομμυρίων-, προς αυτή την κατεύθυνση και το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταικά».

Παράλληλα τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας για το φυσικό αέριο. «Τώρα πάνω στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αυτές όμως είναι πολιτικές δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε ότι «ξεχνάμε τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταικά λειτουργούν μόνο όταν έχει άνεμο και ήλιο», ενώ δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευσης κάτι που θα χρειαστεί χρόνο…

«Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για τις οποίες οι επενδυτές ανά τον κόσμο σε βάζουν στη μαύρη λίστα αν ασχολείσαι, κι όταν έρθει η ώρα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν φυσικό αέριο», όπως τόνισε.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι για το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη η κατάσταση, καθώς υπάρχει άφθονο, ενώ στο φυσικό αέριο η μόνη που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες, -και το σύστημα αγωγών για την εξαγωγή τους-, είναι η Ρωσία.

Με βάση τα παραπάνω, ο Ευ. Μυτιληναίος θεωρεί ότι «αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική πράσινη μετάβαση».

Σχετικά με την επάρκεια καυσίμων για τον ερχόμενο χειμώνα, εκτίμησε ότι όσον αφορά το πετρέλαιο θα υπάρχει επάρκεια καθώς ο ΟΠΕΚ μπορεί πολύ γρήγορα να αυξήσει την παραγωγή αν χρειαστεί, ενώ για το φυσικό αέριο διαβλέπει έλλειψη.

Ο Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε σχετικά με την παράλληλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης ότι το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ετοιμαστεί κατάλληλα, δεν επενδύσαμε τα απαραίτητα κονδύλια, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή την υπόθεση. «Άρα ή θα πάμε όντως πολύ γρήγορα όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί Πράσινοι και θα αντιμετωπίζουμε τη μία ενεργειακή κρίση μετά την άλλη ή ταυτόχρονα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε και υποδομές για την υποστήριξή της», όπως είπε.

Οι απειλές για την ανάκαμψη

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στον συνδυασμό που απειλεί το θετικό momentum της ανάκαμψης τονίζοντας ότι «στην μετά την πανδημία περίοδο υπάρχει αύξηση της ζήτησης και μείωση της προσφοράς με τον πληθωρισμό να είναι το φυσικό αποτέλεσμα που ακολουθεί».

Σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σημείωσε ότι η σημερινή κρατική μηχανή δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλα κεφάλαια και ότι ορθώς η κυβέρνηση εμπιστεύθηκε τις τράπεζες. Ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι
δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να εντείνει ακόμη περισσότερο προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, έχοντας ως κίνητρο τα τεράστια κονδύλια που προγραμματίζονται να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Πάντως σε σχέση με το γενικότερο ερώτημα του συνεδρίου «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» ο Ευ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η συνολική κρίση που ανέδειξε η πανδημία σε μεγάλο βαθμό, θα είναι πιθανότατα η κανονικότητα της ζωής μας από εδώ και στο εξής. «Ο κόσμος έχει εισέλθει σε ταχύτατες αλλαγές, όποιος τις καταλάβει τις κατάλαβε και προχώρησε, όποιος δεν τις καταλάβει θα μείνει πίσω, αλλά συνολικά προχωράμε με την κρίση ως κανονικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαίνια Pfizer στη Θεσσαλονίκη – Μητσοτάκης: Eπένδυση-σταθμός για τη χώρα

Νίκος Βερόπουλος: Τα μυστικά που έφεραν το «ράλι» εσόδων στα Βαλκάνια

Δράσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2025 από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ