Ευρώπη

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Σταδιακή βελτίωση στις αγορές φυσικού αερίου και την ενεργειακή κρίση

  • newsroom


«Ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα», γράφει ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας σε άρθρο του στη Handelsblatt

Για αδικαιολόγητη κριτική που ασκείται κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου έκανε λόγο ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος όπως δήλωσε ότι αναμένει τη σταδιακή βελτίωσή της.

«Η Ρωσία είναι η στερεοτυπική αρνητική εικόνα ενός ψυχρού πολέμου φυσικού αερίου», γράφει ο Σρέντερ σε άρθρο του για την ενεργειακή κρίση, το οποίο φιλοξενείται στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα. Αναμένω ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου θα βελτιωθεί σταδιακά».

Ο Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, καθώς επίσης της ρωσικής εταιρείας ορυκτελαίου Rosneft. Επίσης, διατηρεί στενές προσωπικές επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η παρούσα κατάσταση καθιστά σαφές ότι η εμπορία φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο παγκόσμια. Η Ευρώπη βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με άλλες περιοχές του κόσμου, των οποίων η δίψα για ενέργεια δεν σβήνει.

»Ακόμη κι αν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την προστασία του κλίματος, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για τη μεταβατική περίοδο -η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει τρεις δεκαετίες- ως ορυκτό καύσιμο που προστατεύει καλύτερα το κλίμα», συνεχίζει ο πρώην Καγκελάριος.

Επίσης, ο Σρέντερ υπερασπίζεται τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Όπως κάθε άλλος πρόσθετος αγωγός, είναι κάτι καλό για την ευρωπαϊκή αγορά. Όσο περισσότερες πηγές εφοδιασμού και διαδρομές φυσικού αερίου υπάρχουν, τόσο καλύτερα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως για τον τελικό πελάτη, διότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές», τονίζει στο άρθρο του.

Ακόμη, επικρίνει τον ρόλο των ΗΠΑ ως εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas / LNG). «Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να περιορίσει το εμπόριό της με την Κίνα, αλλά από την άλλη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουλήσουν φυσικό αέριο όχι στην Ευρώπη, αλλά πιο προσοδοφόρα στην Κίνα».

Σύμφωνα με τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο, «τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν τετραπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην Κίνα».

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Βλέπει» για την Ελλάδα ανάπτυξη 6,5% φέτος και αρνητικό πληθωρισμό

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Έρχονται κι άλλες ενεργειακές κρίσεις όπως η τωρινή

Ποιος θέλει να… «σκοτώσει» τα Χριστούγεννα; Ποια προϊόντα δεν θα βρείτε στα ράφια