Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τα περιοριστικά μέτρα που η Αγγλική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσφατα, μετά από αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 6 μήνες. Από το διαμέρισμά του στην πρωθυπουργική κατοικία στην οποία βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση λόγω της προσβολής του από τον κορονοιό, ο κος Τζόνσον, προειδοποίησε την κοινή γνώμη της χώρας του πώς «πριν τα καλά νέα, σίγουρα θα προηγηθούν άλλα, πολύ πιο άσχημα».

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μιλούν για μία ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που ξεπέρασαν τις 20.000 καθώς και έντονη αύξηση των θανάτων που έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1558 από τις 15 Μαρτίου που η χώρα είχε τον πρώτο ασθενή που απεβίωσε. Πηγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αναμένουν τα πράγματα να χειροτερέψουν  στις επόμενες μια με δύο εβδομάδες. Η εβδομάδα που αρχίζει στις 13 Απριλίου εκτιμάται πως θα είναι η εβδομάδα κορύφωσης της επιδημίας.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ  Γκόουβ δήλωσε πως «η μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα δυστυχώς δεν είναι ορισμένη στο ημερολόγιο. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να την προσδιορίσουμε όπως θα προσδιορίσουμε πχ το Πάσχα». Τόνισε πως η περίοδος που τα αυστηρά μέτρα θα είναι σε ισχύ θα είναι μακρά, επισημαίνοντας πως η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πειθαρχία των πολιτών σε αυτά. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να αρχίσουν να αίρονται αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποια είναι η ορθή. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι πως μια εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επέκτασης του ιού. Η πορεία πάντως αυτών των μέτρων θα επανεξετάζεται κάθε τρείς εβδομάδες και ανάλογα θα λαμβάνονται τυχόν διορθωτικά μέτρα.

Πάντως αρκετοί προετοιμάζουν την βρετανική κοινή γνώμη πως θα πρέπει να συνηθίσει την παρουσία των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αν όχι και αυστηρότερων ανάλογα με τις εξελίξεις όπως προειδοποίησε ο Μπ. Τζόνσον, μέχρι και το τέλος Μαΐου, αν όχι τις αρχές του Ιουνίου. Η Τζ. Χάρις, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρική Σύμβουλος προειδοποίησε πως όλες οι προσπάθειες θα χαθούν αν η χώρα εγκαταλείψει βιαστικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. «Θα πρέπει να επιμείνουμε και σταδιακά να ελπίζουμε πως θα είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε επί το ηπιότερο κάποια από αυτά, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στο φυσιολογικό».

Από τα παραπάνω φαίνεται πως πλέον η Μ. Βρετανία έχει υιοθετήσει πλήρως το ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού σε αντίθεση με την «ανοσία της αγέλης» που φάνηκε να υιοθετεί αρχικά, ακολουθώντας την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και ουσιαστικά η επιτυχία της όλης στρατηγικής αντιμετώπισης,  είναι οι ρυθμοί εξάπλωσης να συμβαδίσουν με τις δυνατότητες παροχής νοσηλείας από το Αγγλικό ΕΣΥ.

Αν θέλει κανείς να πει τα πράγματα με το όνομά τους, η συνολική επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τον βαθμό συνεργασίας των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Αυτά γίνονται για να δώσουν στο Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει ανάλογα με τις δυνατότητές του τα νέα κρούσματα. Και σε αυτό, ένας κρίσιμος τομέας  της επάρκειάς του, είναι ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει το αγγλικό Σύστημα Υγείας.

Στο μέτωπο αυτό παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια της Βρετανικής Κυβέρνησης να καλύψει τις ανάγκες του σε αναπνευστήρες, που για το σύνολο της  χώρας εκτιμώνται σε 30.000 και αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο οι 8.000. Με δεδομένο πως η κορύφωση των αναγκών θα συμβεί σε περίπου δύο εβδομάδες, κύκλοι των επιχειρήσεων που παράγουν αναπνευστήρες στην Μ. Βρετανία αμφιβάλλουν αν ο κλάδος είναι σε θέση να παράγει τους απαιτούμενους αριθμούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν βεβαίως σχέδια για εισαγωγές και επέκτασης της εγχώριας παραγωγής.. Όπως δήλωσε ένα ανώτατο στέλεχος μιας από αυτές «όπως είναι τα πράγματα δεν ανταγωνιζόμαστε οι επιχειρήσεις μεταξύ μας. Όλοι μας προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τον κορονοιό».

Οι επόμενοι 6 μήνες, και ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι περισσότεροι αλλά οι εξελίξεις να τους κάνουν λιγότερους, θα είναι κουραστικοί και για την Μ. Βρετανία όπως και για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Να ευχηθεί κανείς οι επιπτώσεις κυρίως σε ανθρώπινες ζωές, να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Παρομοίως και οι επιπτώσεις σε άλλους τομείς όπως πχ η οικονομία.