Credit Negative για την οικονομία χαρακτηρίζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με την αιτιολογία ότι αυξάνει τα πολιτικά ρίσκα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέκτησε γρήγορα τον έλεγχο, ενώ παράλληλα μειώνει τους στόχους ανάπτυξης.

Αν και η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας ήταν ανθεκτική στα διάφορα σοκ τα τελευταία δύο χρόνια, με μέσο ΑΕΠ 3,5%, η Moody’s υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3% έναντι αρχικών εκτιμήσεων 3,4% με την πιθανότητα νέας υποβάθμισης.

«Περιμένουμε η επίδραση του δημοψηφίσματος να φανεί το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, ειδικά στην κατανάλωση. Το επενδυτικό περιβάλλον στην Τουρκία, που ήδη είχε επιδεινωθεί, θα παραμείνει εύθραυστο» σχολιάζει για την υποβάθμιση.

Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για την πιθανότητα μεγαλύτερης συγκέντρωσης πολιτικής εξουσίας στην χώρα και την δημιουργία δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το αυξημένο πολιτικό ρίσκο είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των εκροών κεφαλαίων από τη χώρα, να επιδεινώσει την οικονομική ανάπτυξη και να καταστήσει πιο απρόβλεπτη και αβέβαιη την οικονομική πολιτική.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το 2013 στο πάρκο Γκεζί έχουν τονίσει τις διαφορές και τον διχασμό που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία και το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα σύμφωνα με τον οίκο.

«Ένα πραξικόπημα που θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις άμεσες ξένες επενδύσεις και την εισροή κεφαλαίων που χρειάζεται η χώρα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στα παραπάνω θέματα θα αυξηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο οίκος προειδοποιεί ότι οι εκροές επενδύσεων θα έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την πιστωτική ικανότητα της Τουρκίας, η οποία χρειάζεται αναχρηματοδότηση χρέους, συνολικού ύψους περίπου στο 25% του ΑΕΠ της (2016).

Άλλο ένα ρίσκο που απορρέει από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης που ξεκίνησε το 2014.