Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν σοκαριστεί, όταν οι αρχές είχαν αποφασίσει να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για την επιβολή διοδίων για την είσοδο στο Μανχάταν προκειμένου να περιορίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρεση. Σήμερα αιφνιδιάστηκαν με την εξίσου ξαφνική απόφαση για την ακύρωση του σχεδίου, λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του.

Η Δημοκρατική Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, ανακοίνωσε το επ’ αόριστον «πάγωμα» του μέτρου για το οποίο οι πολίτες είχαν προετοιμαστεί εντατικά επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική πίεση που δέχεται ο μέσος εργαζόμενος. «Η έμφαση μου θα πρέπει να είναι να έρθουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες του κόσμου» τόνισε η Κυβερνήτης.

Αντ’ αυτού και με δεδομένη την απώλεια των εσόδων που είχαν υπολογιστεί για τα ταμεία της πόλης, θα δρομολογηθεί μια επιπλέον φορολόγηση στις επιχειρήσεις.

Η νέα χρέωση για την είσοδο στην καρδιά του «Μεγάλου Μήλου» επρόκειτο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 30 Ιουνίου. Υπολογιζόταν δε, πως θα φέρει στα ταμεία περίπου 1 δισ. δολάρια, χρήματα που θα αξιοποιούνταν για τον εκσυγχρονισμό του γηρασμένων δημόσιων μέσων μεταφοράς που διαθέτει η πόλη.

Συγκεκριμένα, θα γινόταν αναβάθμιση του μετρό για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στους συρμούς, θα διευρυνόταν μια γραμμή του τρένου προς το Χάρλεμ, ενώ θα αγοράζονταν ηλεκτρικά λεωφορεία.

Βέβαια, τα έργα θα δρομολογηθούν, μόνο που η χρηματοδότηση τους δεν θα γίνει από τα διόδια.

Παρά το γεγονός ότι το κοινό είχε προετοιμαστεί για το μέτρο, με τους οδηγούς να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, ήταν απολύτως σίγουρο πως οι συνέπειες θα είχαν βαρύ πολιτικό κόστος για τους Δημοκρατικούς ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το 63% των Νεοϋρκέζων ήταν δυσαρεστημένο με το σχέδιο, μια πλειοψηφία που αφορούσε τόσο τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους όσο και τους ανεξάρτητους. Μάλιστα η προσωπική δημοτικότητα της Σόχουλ είχε μειωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ανάμεσα τους ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή και προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, Χακίμ Τζέφρις, είχε εκφράσει προσωπικά στην Χόκουλ τον προβληματισμό του για το μέτρο.

Δεν είναι τυχαίο πως Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής έσπευσαν να κατηγορήσουν την Κυβερνήτη πως έλαβε την απόφαση της αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια, μόλις πέντε μήνες πριν τις εκλογές, παρά το γεγονός πως δεν συμφωνούσαν με το σχέδιο των διοδίων.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζει το guidance για το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς – Oι νέοι στόχοι

Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την 9η Ιουνίου – Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Το παζάρι ΕΕ – ΗΠΑ για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών assets – Πράσινο φως από το Eurogroup (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ