Διεθνή

Nord Stream 2: Ανοιχτή η Γερμανία για μορατόριουμ με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου

  • newsroom


Ο αγωγός είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις – Οι ΗΠΑ φοβούνται τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Ανοικτή για ένα μορατόριουμ με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι στο επίμαχο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ, μετά τη σημερινή συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν.

«Μπορεί να θέσει κανείς το ερώτημα του μορατόριουμ στον εαυτό του», είπε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός αναφερόμενη στην κατασκευή του αγωγού που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σε περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωθεί, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ «του συντονισμού (σ.σ. HΠΑ-Γερμανίας) για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Θα πρέπει να εξαρτηθεί επίσης […] και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον στις αρχές του έτους δεν άλλαξε τίποτα στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ φοβούνται τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και θέλουν να σταματήσουν το έργο επιβάλλοντας κυρώσεις.

Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιπαραθέτουν στους Αμερικανούς το επιχείρημα ότι αναζητούν μόνο καλύτερες ευκαιρίες πωλήσεων για το υγροποιημένο αέριο των εταιρειών τους στην Ευρώπη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέπεμπε πάντα στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έργο και απέρριπτε την παρέμβασή της στην εξέλιξή του. Τώρα όμως πιέζεται περισσότερο, αφού και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής τάσσονται κατά του αγωγού.

Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συμφώνησαν πρόσφατα, στην πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Μαυροβούνιο: Ένας «κινεζικός» αυτοκινητόδρομος και ένα βουνό χρέους – Η Ποντγκόριτσα ζητεί βοήθεια από την ΕΕ

Ρωσία: «Μπλόκο» στις πτήσεις από και προς την Τουρκία – «Στον αέρα» 500.000 ταξιδιώτες

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα δηµιουργούν 200 νέες θέσεις εργασίας