Υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη επωδός από τους τραπεζίτες που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο χιονισμένο Νταβός: περιορίστε τις προσδοκίες σας για μείωση των επιτοκίων.

Όλοι, από τον Ντάνιελ Πίντο της JPMorgan Chase & Co. έως τον Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered και τον Χάουαρντ Λάτνικ της Cantor Fitzgerald, δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμένει η αγορά.

«Δεν έχει νόημα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της State Street Ρον Ο’ Χάνλεϊ. «Η Fed ήταν πολύ σαφής στο dot plot της και δεν ξέρω γιατί οι αγορές αποφάσισαν να το διπλασιάσουν και στη συνέχεια να εμμείνουν σε αυτό». (σσ. Τα dot plots είναι γραφήματα που παρουσιάζονται κάθε τρίμηνο στις ΗΠΑ και αφορούν τις εκτιμήσεις των 19 μελών της Fed για την πορεία των επιτοκίων. Η εκτίμηση κάθε μέλους της FOMC που ψηφίζει ανώνυμα, αποτυπώνεται σαν μια τελεία σε έναν πίνακα. Ο πίνακας αυτός έχει σαν οριζόντιο άξονα τον χρόνο και σαν κατακόρυφο άξονα το ύψος των επιτοκίων).

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται ότι για το 2024, τρία μέλη της Fed εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα βρίσκεται πάνω από το 5%, 15 μέλη ότι θα είναι μεταξύ 4% με 5% και μόνο ένα ότι θα είναι κάτω από 4%.

Σημειώνεται ότι την 1η Φεβρουαρίου η Fed θα αποφασίσει για το αν θα διατηρήσει αμετάβλητο το 4,50%, ή αν θα το αυξήσει. Στις 2 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν η ΕΚΤ τι θα κάνει με το επιτόκιο  2,50% και η BoE για το 3,50%. Οι αποφάσεις τους για το ύψος των επιτοκίων θα επηρεάσουν σαφώς  τις αγορές, μια σειρά επενδυτικών εργαλείων, αλλά και την πραγματική οικονομία, αφού από εκεί θα κριθούν οι όροι των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων ήτοι τη χορήγηση δανείων

Η όψιμη επιφυλακτικότητα των επικεφαλής μεγάλων τραπεζών, απηχεί εκείνη των κεντρικών τραπεζιτών τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει ήδη ωθήσει τους traders να περιορίσουν τα στοιχήματα για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Aκολουθεί το τι είπαν τα στελέχη μεγάλων τραπεζών για τις μειώσεις των επιτοκίων:

Μπιλ Γουίντερς: «Νομίζω ότι η αγορά μπορεί να προτρέχει λίγο όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα φτάσουμε σε μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή, υποψιάζομαι ότι θα είναι λίγο αργότερα μέσα στο έτος».

Ντάνιελ Πίντο: «Η αγορά τιμολογούσε μέχρι χθες έξι μειώσεις που είναι ένα πολύ απίθανο σενάριο. Αν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση της Fed, αν αυτό είναι το σενάριο και το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο σφιχτό και η οικονομία πάει καλά, γιατί να βιαστείτε;»

Γκρεγκ Γιένσεν: «Οι αγορές τιμολογούν τις τέλειες συνθήκες: χαμηλότερος πληθωρισμός που επιτρέπει χαλάρωση χωρίς ύφεση… Έχουμε σχεδόν το τέλειο σενάριο, το οποίο είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ανησυχητικό για το μέλλον».

Φίλιπ Χίλντερμπραντ: «Ανησυχώ λίγο ότι έχουμε κατά κάποιο τρόπο τιμολογήσει σχεδόν την τελειότητα, ένα είδος σχεδόν τέλειας ήπιας προσγείωσης, όπου ο πληθωρισμός έχει εξαφανιστεί ως πρόβλημα… Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στους στόχους του 2% που επιδιώκουν οι κεντρικές τράπεζες, και έτσι η αισιοδοξία για τα επιτόκια στις ΗΠΑ ειδικότερα είναι μάλλον υπερβολική».

Σέρτζιο Ερμόττι: «Οι προοπτικές για τέσσερις ή έξι μειώσεις επιτοκίων για το 2024, φαίνονται λίγο αισιόδοξες».

Χάουαρντ Λάτνικ: «Πρέπει να αστειεύεστε. Ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται στον καθρέφτη και, ως εκ τούτου, θα παραμείνουμε υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Κρίστοφερ Γουίλκοξ: «Η άποψή μας για την αγορά είναι ίσως ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα γίνουν λίγο αργότερα και ότι πιθανώς θα είναι λιγότερες εντός του 2024».

Οι αγορές υποδηλώνουν πλέον μειώσεις κατά 150 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ φέτος, από 166 μονάδες βάσης που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο, που κάποτε θεωρούνταν σίγουρη, τώρα μόλις που ξεπερνά το 50%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τα στοιχήματα της αγοράς αποτελούν αντιπερισπασμό.

«Δεν βοηθά τον αγώνα μας κατά του πληθωρισμού, αν οι προβλέψεις (της αγοράς) ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που πραγματικά πρόκειται να συμβεί», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Bloomberg από το Νταβός.

Οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας διαφαινόμενης ύφεσης, σύμφωνα με την επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners Investment Management.

«Αυτή δεν είναι ακριβώς η επικρατούσα άποψη, αλλά βλέπουμε ότι έρχεται μεγάλη εξασθένιση της οικονομίας», δήλωσε η Αν Γουόλς σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε να έρχεται μια ύφεση», δήλωσε η Γουόλς. «Ως αποτέλεσμα, εξακολουθούμε να βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων και μάλιστα προβλέπουμε ότι θα ξεκινήσουν μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα».

Πέραν της νομισματικής πολιτικής, τα στελέχη εξέφρασαν απόψεις για διάφορα θέματα. Η Γουόλς επισήμανε τις ανησυχίες της για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς η Pinto ανέφερε ότι η JPMorgan αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της φέτος και ο Τζέιμς φον Μόλτκε της Deutsche Bank AG προετοίμασε το προσωπικό για μια δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά τα μπόνους. Ο Τζέιμι Ντίμον δήλωσε ότι η προσωπική του συμβουλή θα ήταν να αποφεύγουν οι επενδυτές το bitcoin, ακόμη και όταν ο Λάτνικ εγγυήθηκε για τα αποθέματα του Tether.

Διαβάστε ακόμη 

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

ING: Γιατί η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 (πίνακας)

Σταικούρας: Στις 25 Ιανουαρίου ανοίγουν οι προσφορές για τον ΒΟΑΚ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ