Δεδομένων των συνεχών προειδοποιήσεων της Fed, οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν σημαντικά σε μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο μπορεί να βασίζονται υπερβολικά στα ιστορικά δεδομένα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Κατά μέσο όρο, η Fed τείνει να χαλαρώνει τα επιτόκιά της περίπου ένα εξάμηνο μετά από την τελευταία αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το 1980 και ύστερα.

Με τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής τον Ιανουάριο, η τρέχουσα παύση θα είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα, παρόμοια επεισόδια.

Αυτή η δυναμική, μαζί με τη συνεχή επιβράδυνση του πληθωρισμού, μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές σε αύξηση της επιθετικότητάς τους όσον αφορά τις τοποθετήσεις τους για μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με την Societe Generale SA. Η προειδοποίηση αυτή επαληθεύτηκε την Τρίτη, καθώς τα κρατικά ομόλογα υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο μηνών, αφού το στέλεχος της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ έκανε έκκληση για μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Οι «ταύροι» της αγοράς των ομολόγων ετοιμάζονται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με τη Fed μετά από ένα ταραχώδες έτος, καθώς στοιχηματίζουν ότι η μετριοπαθής ανάπτυξη και οι περιορισμένες πιέσεις στις τιμές θα αναγκάσουν τους αξιωματούχους να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια σύντομα.

Αντίστοιχος δείκτης του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 1% φέτος μετά από το ράλι στα τέλη του 2023, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που συσσωρεύονται στην αγορά.

«Ο Μάρτιος φαίνεται κατάλληλος για μια στροφή της νομισματικής πολιτικής δεδομένου του ιστορικού», σύμφωνα με το στέλεχος της Societe Generale, Σουμπάντρα Ρατζάπα. 

Ωστόσο, «η μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο φαίνεται πρόωρη», όπως τόνισε, αφού οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμισαν τον κίνδυνο ανάκαμψης του πληθωρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή τους. Η SocGen πιστεύει ότι η Fed δεν θα προβεί σε μείωση πριν τον Μάιο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων κατέγραψαν αύξηση κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,06% την Τρίτη, μετά από τις δηλώσεις του Γουόλερ της Fed πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσει μία προσεκτική και συστηματική προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Οι αποδόσεις κατέγραψαν περιορισμένη μεταβολή την Τετάρτη.

Τα swaps υποδεικνύουν περίπου 70% πιθανότητα πως η Fed προχωρήσει σε χαλάρωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Η πιθανότητα αυτή είναι χαμηλότερη από το 80% της περασμένης Παρασκευής, όταν ορισμένοι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν ακόμη και δικαιώματα προαίρεσης τα οποία υποδήλωναν πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική τοποθέτηση των επενδυτών δείχνει ότι η αγορά αγνοεί, ως επί το πλείστον, τις προειδοποιήσεις του Γουόλερ και των συνεργατών του.

Η Σουμπάντρα Ρατζάπα της SocGen σημείωσε ότι όσοι στοιχηματίζουν σε μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο μπορεί επίσης να εξετάζουν την εξαμηνιαία πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στο 2,6% με βάση τον αγαπημένο δείκτη της Fed του δομικού αποπληθωρισμού PCE. Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν ανησυχίες ότι το πραγματικό επιτόκιο της Fed θα αποδειχθεί περιοριστικό εάν η αύξηση των τιμών συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τότε που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε τον περασμένο Δεκέμβριο πως οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024, σύμφωνα με το στέλεχος της TD Securities, Πρασάντ Νιουνάχα. 

O ίδιος αναμένει μείωση των επιτοκίων τον Μάιο, προσθέτοντας πως η Fed μπορεί επίσης να επιθυμεί να προχωρήσει σε νωρίτερη απόφαση αφού θέλει να διατηρήσει τη φήμη της ανεξαρτησίας της και δε θέλει να θεωρηθεί πως λαμβάνει αποφάσεις λόγω των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

«Η ταχύτητα της αλλαγής του αφηγήματος του Πάουελ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αναπροσαρμογή των προσδοκιών της αγοράς για μείωση τον Μάρτιο. Η Fed κατά μέσο όρο μεταβαίνει από αυξήσεις σε μειώσεις μετά από περίπου οκτώ μήνες, οπότε με βάση αυτή τη μέτρηση, βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο κοντά στην περίοδο του Μαρτίου».

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024: Οι «αβέβαιες» business των 11 δισ. και ο πληθωρισμός (pics)

ΑΑΔΕ: Με λογισμικό θα ανιχνεύονται οι… ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ