Χωρίς τελειωμό φαίνεται πως συνεχίζεται η κρίση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα. Σύμφωνα με συνέντευξη του αναλυτή Bo Zhuang στο πρακτορείο CNBC, αναμένονται περισσότερες αθετήσεις πληρωμών μετά από την πολύμηνη κρίση της Evergrande. Σημειωτέον, ο κινεζικός κολοσσός απέφυγε τη χρεοκοπία μετά από την πληρωμή τόκων ομολόγων ύψους $83,5 εκατ λίγες ώρες πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εταιρείες ακινήτων της Κίνας αποτελούν μεγάλο μέρος της αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης της Ασίας.

Μετά από τρεις δεκαετίες άκρατου δανεισμού οι εταιρείες αυτές έχουν γιγαντωθεί. Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν, πια, να χαλιναγωγήσουν την κατάσταση μέσω της εφαρμογής των «τριών κόκκινων γραμμών» του 2020.

Χαλάρωση

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον αναλυτή της Loomis Sayles, η αύξηση του αριθμού αθέτησης πληρωμών θα είναι σταδιακή, αφού οι κινεζικές αρχές έχουν ξεκινήσει την χαλάρωση των μέτρων αυτών. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η πτωτική πορεία των πωλήσεων ακινήτων στην Κίνα έχει περιοριστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που αποτελεί «καλό σημάδι» για την αγορά.

«Οι εταιρείες ακινήτων με ομόλογα υψηλών αποδόσεων είναι οι μόνες που πλήτττονται από την κρίση. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τα πάνε μια χαρά» υποστήριξε ο Zhuang, προσθέτοντας πως «ο τραπεζικός κλάδος της Κίνας έχει παραμείνει αλώβητος παρά την κρίση στον τομέα ακινήτων», με τις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων να μην έχουν επηρεαστεί.

Τέλος, ανέφερε πως ο τομέας ακινήτων της χώρας θα αλλάξει τα μάλα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ προέβλεψε πως η κυβέρνηση θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των τιμών και των αναπτυξιακών πρότζεκτ. Αυτό σημαίνει πως το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών εταιρειών θα μειωθεί, μέσω της χρεοκοπίας ή της συγχώνευσης αρκετών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Λαγκάρντ: Θα καθυστερήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Οι δύο λόγοι που τον οδηγούν σε άνοδο

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Με +25% «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Έρευνα: Στα χέρια λίγων και ισχυρών βρίσκεται το Bitcoin